Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Σύρος ένα βήμα μπροστά"

Ο ασταμάτητος κατήφορος της Δημοτικής Αρχής

  • Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2015 - 11:34

Την περασμένη Παρασκευή 7/8/2015 έλαβε χώρα στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης μας μια ακόμη συνεδρίαση «παρωδία» του δημοτικού συμβουλίου του νησιού μας με αποκλειστική ευθύνη της «δημοτικής αρχής που αξίζουμε».

Ξεκίνησε με τον επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό των επιχειρηματιών και των μόνιμων κατοίκων του ιστορικού κέντρου στο θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων οι οποίοι για πολλοστή φορά ήρθαν αντιμέτωποι με την αναιτιολόγητη αδιαλλαξία της δημοτικής αρχής απέναντι στα εύλογα αιτήματά τους, που μόνο σκοπό έχουν την ορθολογικότερη εφαρμογή των μέτρων για την διευκόλυνση της άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και της διαβίωσής τους στην πόλη. Η δημοτική αρχή αφού εξάντλησε για μια ακόμη φορά την υπομονή και την αντοχή τους μέσα από μια άσκοπη συζήτηση, τους «έκλεισε ξανά την πόρτα» αφήνοντας αιχμές για δύστροπους πολίτες και για δημότες που δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται εάν δεν υποστηρίζουν τα κυκλοφοριακά μέτρα, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο νέο ρεκόρ αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Η «παρωδία» συνεχίστηκε με ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα αυτού του νησιού δείγμα κοντόφθαλμης και φοβικής αντιμετώπισης του αιτήματος της WWF Ελλάς για την τοποθέτηση δύο δορυφορικών πιάτων σε υπάρχοντα πυλώνα του νησιού. Η εν λόγω δράση έχει ως στόχο τη μεταφορά δεδομένων στα γραφεία της WWF Ελλάς στη Σύρο από το ραντάρ που θα εγκατασταθεί τους επόμενους μήνες στη νήσο Γυάρο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο σύστημα επόπτευσης και παρακολούθησης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου. Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE το οποίο συντονίζεται από τη WWF Ελλάς και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη MOm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα του Αλβέρτου του Μονακό. Με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα, δημιουργώντας έτσι ένα απρόβλεπτο εμπόδιο στην υλοποίηση του προγράμματος και ένα πολύ κακό προηγούμενο για το νησί μας.

Η τραγική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια άνανδρη επίθεση κατά υπαλλήλων του δήμου, λέγοντας ότι αποτελούν απόστημα που πρέπει να σπάσει επειδή δήθεν υπονομεύουν το έργο της δημοτικής αρχής. Ο λόγος; Λίγα λεκτικά σφάλματα σε ένα πολυσέλιδο κείμενο τα οποία γίνονται κατά κόρον όταν χρησιμοποιούνται ως βάση παλιότερα πρότυπα εγγράφων και για τα οποία την τελική ευθύνη έχει σε κάθε περίπτωση ο εισηγητής του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ο οποίος από ότι φαίνεται δεν μπήκε στον κόπο να κάνει μια ανάγνωση προτού προχωρήσει σε καταγγελίες, σε κυνήγι μαγισσών και σε δημόσιο εκφοβισμό των δημοτικών υπαλλήλων. Είναι τραγικό ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή να εξακολουθεί να επιρρίπτει την ανικανότητά της σε φανταστικούς εχθρούς, αρνούμενη να συμφιλιωθεί με τους φυσικούς συνεργάτες της, τους δημοτικούς υπαλλήλους. Η προφανής εκδοχή του ανθρώπινου σφάλματος δεν μπορεί να χωρέσει στη λογική της διοίκησης που έχει επιλέξει. Επιλέγει την αποδόμηση των υπηρεσιών του δήμου που μόνο ύποπτους σκοπούς μπορεί να υποκρύπτει.

Δυστυχώς, κανένας από όσους ακούμπησαν τις ελπίδες τους στη νέα δημοτική αρχή δεν περίμενε μια τόσο απογοητευτική πορεία σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το ένα σφάλμα διαδέχεται το άλλο και αντί της διόρθωσής τους επιλέγεται η αδιαλλαξία, η εμμονή σε φαντασιώσεις και εντέλει η απομόνωση. Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι, στο όνομα μιας εκλογικής νίκης που υφάρπαξαν ξεγελώντας το Συριανό λαό, έχουν τη νομιμοποίηση να διαχειρίζονται το Δήμο σαν προσωπικό τους μαγαζί.