Ενάμισης χρόνος ζωής απομένει ακόμη, ενώ δεν έχει δημοπρατηθεί μέχρι στιγμής το μεγάλο έργο της μετατροπής του σε ΧΥΤΥ

Στο όριο κορεσμού ο ΧΥΤΑ Σύρου

Η ενδιάμεση λύση από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ώστε στη Σύρο να αποφευχθεί θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων

Ενάμισι έτος ζωής απομένει για τον ΧΥΤΑ Σύρου σύμφωνα με αισιόδοξη ματιά, καθώς το κύτταρο στη θέση Κοράκι βρίσκεται στο όριο του κορεσμού του, κατάσταση που διαχειρίζεται ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχοντας πλέον την αρμοδιότητα της λειτουργίας του, ώστε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων της.

To θέμα έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά από σχετικό ερώτημα της παράταξης “Πρώτα η Σύρος”, με τον Δήμαρχο, Νίκο Λειβαδάρα και τον Αντιδήμαρχο, Γιάννη Πιταούλη να απαντούν πως γνωρίζουν επιδερμικά το θέμα, αφού την ευθύνη πλέον έχει ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Η “Κοινή Γνώμη” πραγματοποίησε σχετικό ρεπορτάζ για τη σοβαρή υπόθεση, καθώς το μεγάλο έργο της μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ στη Σύρο και της επέκτασης του κυττάρου, προχωρά με αργό ρυθμό, κάτι που σημαίνει πως το νησί, αν κορεστεί το υφιστάμενο κύτταρο σε ένα ή ενάμισι έτος θα πρέπει να έχει βρει χώρο ταφής των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση της εφημερίδας, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει βγάλει στον αέρα έναν διαγωνισμό για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ τα επόμενα τρία έτη, μέσα στον οποίον περιλαμβάνεται και έργο επαύξησης της χωρητικότητάς του - κατά τουλάχιστον 47.000 m3 σε σχέση με το υφιστάμενο ανάγλυφο -, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Σύρου μέχρι την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Υπενθυμίζεται πως το μεγάλο έργο για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ Σύρου σε ΧΥΤΥ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στον παρόντα χρόνο απαιτείται η τελική αποστολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση.

Ωστόσο, ο διαγωνισμός για την τριετή λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου (2023 – 2026) “τρέχει” ήδη και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ζητά ουσιαστικά από τον Δήμο, ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, κάτι για το οποίο η Δημοτική Αρχή πολλάκις έχει εκφράσει την αγωνία της για τη δυνατότητα(;) κάλυψης του εν λόγω ποσού.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής πως ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου παρέλαβε τον ΧΥΤΑ Σύρου με τεράστιες εκκρεμότητες και προβλήματα, με την εκτίμηση του ποσού αποκατάστασης όλων αυτών να ανέρχεται σε περίπου 500 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για βλάβες πολλών ετών - καθώς είναι κοινό μυστικό πως πολλά μηχανήματα δεν λειτουργούσαν -, την ευθύνη των οποίων έχουν οι διοικήσεις του Δήμου διαχρονικά.

Ως εκ τούτου, πρέπει να αναφερθεί πως αν υπήρχαν σε λειτουργία τα κατάλληλα μηχανήματα να συμπιέζουν σωστά, να λειτουργεί ο βιολογικός, να γίνεται σωστή διαλογή και διαχωρισμός των υλικών, να λειτουργεί ο σπαστήρας, τότε ο ΧΥΤΑ Σύρου θα μπορούσε να κέρδιζε περισσότερα χρόνια ζωής.

Τα παραπάνω προβλήματα σταδιακά πρέπει να θεραπευθούν και αυτό επιδιώκεται μέσω της σύμβασης που θα κάνει ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του τα επόμενα τρία έτη.

Εκπνέει ο χρόνος ζωής

Ειδικότερα, ο ΧΥΤΑ Σύρου περιήλθε από πέρυσι στη δικαιοδοσία του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Με την παραλαβή του διαπιστώθηκαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον Δήμο να επιλυθούν κάποια από αυτά, ώστε να λειτουργήσει σωστά.

Η χωρητικότητά του είναι ακόμη για ένα έτος ή σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις για ενάμισι έτος, αφού σταδιακά αυτός πλησιάζει στο όριο του κορεσμού του.

Αναμονή για το μεγάλο έργο και την έγκριση της ΜΠΕ από το Υπ. Περιβάλλοντος

Όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” υπάρχει μία ένταξη στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την επέκταση του ΧΥΤΑ και την δημιουργία νέας μονάδας. Αυτό το έργο το είχε υποβάλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το προχωρά ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ πλέον σε συνεργασία με τον Δήμο. Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνει και την εκπόνηση μίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να προχωρήσει και να κατασκευαστεί. Το θέμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εκπόνησης της ΜΠΕ και μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα αποσταλεί η μελέτη στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η μελέτη εξετάστηκε σε πρώτη φάση από το Υπουργείο, επέστρεψε με παρατηρήσεις και γίνεται η προβλεπόμενη συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις για να σταλεί εκ νέου στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να προχωρήσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αφού υπάρξει η περιβαλλοντική έγκριση, τότε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου θα προχωρήσει στον διαγωνισμό για την υλοποίηση του μεγάλου έργου του νέου κυττάρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το κομμάτι της έγκρισης των όρων διακήρυξης και η δημοπράτηση θα απαιτήσει σίγουρα ενάμιση χρόνο.

Προσωρινή λύση

Όπως προαναφέρθηκε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει βγάλει στον αέρα έναν διεθνή διαγωνισμό για την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου και με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Μέσα σε αυτόν τον διαγωνισμό - που είναι σε εξέλιξη και έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών εντός του πρώτου 10ημερου του Ιουνίου -, έχει συμπεριληφθεί ένα έργο επέκτασης του κυττάρου.

Ανάδοχος σε αυτόν τον διαγωνισμό θα υπάρξει άμεσα και πάντως εντός του 2022. Στο περιεχόμενό του έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός μικρού κυττάρου επαύξησης της χωρητικότητας για άλλα δύο χρόνια. Άρα, στην ουσία ο χρόνος ζωής του κυττάρου στο Κοράκι είναι 1-1,5 χρόνο συν το νέο κύτταρο της επαύξησης (2 έτη).

Από τα παραπάνω, σε πρώτο επίπεδο καθίσταται ξεκάθαρο πως η Σύρος δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη διαχείριση και ταφή των απορριμμάτων της. Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ΧΥΤΑ Σύρου απασχολεί έντονα.