Αμετάβλητα τα δεδομένα για τους επιχειρηματίες εστίασης αναφορικά με το 2024, σύμφωνα με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Χωρίς αυξήσεις τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα

Προτάσσει το θέμα των καλαίσθητων στεγάστρων ως μεγάλη εκκρεμότητα, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”

Σταθερά παραμένουν τα τέλη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Σύρο, για τους επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε να διατηρήσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική και για το 2024.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συζητήθηκε και με την επόμενη διοίκηση, τόσο με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, όσο και με τον νέο πρόεδρο του ΔΛΤΣ, Κώστα Γαβιώτη, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο νυν δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, προκειμένου από το 2025 και μετά, να διαμορφωθούν οι χρεώσεις που θα επιλέξουν τα νέα πρόσωπα.

Ουσιαστικά, τον Δεκέμβριο του 2024, ολοκληρώνονται οι τριετείς συμβάσεις που είχαν οι επιχειρηματίες με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για τα τραπεζοκαθίσματα και ως εκ τούτου, από το τέλος της νέας χρονιάς, θα συζητηθούν οι χρεώσεις για το 2025.

Ικανοποίηση για τη σχετική απόφαση εκφράζει ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” στη Σύρο, Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος μιλώντας για τις ανάγκες του κλάδου, θέτει στο προσκήνιο σαν μεγάλη εκκρεμότητα, το γεγονός πως στο παραλιακό μέτωπο παραμένουν ακόμη οι διαφημιστικές ομπρέλες. Η συγκεκριμένη κατάσταση, όπως ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη” δημιουργεί ακαλαισθησία στη “βιτρίνα” της Ερμούπολης. Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για ανάπτυξη του τόπου.

Οι χρεώσεις

“Θα προχωρήσουμε χωρίς αναπροσαρμογή. Θα ισχύσουν για το 2024 όσα ίσχυαν και για το 2023”, ξεκαθάρισε εξ αρχής ο δήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Νίκος Λειβαδάρας στη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία η απόφαση υπήρξε ομόφωνη και για τα τέσσερα νησιά ευθύνης του.

Ειδικότερα, για τη Σύρο οι χρεώσεις έχουν ως εξής: α. 25 ευρώ / τ.μ. για τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, β. 14 ευρώ / τ.μ. για σταντ, ψυγεία και εκθετήρια και γ. 14 ευρώ / τ.μ. για την περιοχή Καρνάγιο.

Παρομοίως, διατηρούνται οι αντίστοιχες χρεώσεις για την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο.

“Από το 2024 και μετά με τη νέα διοίκηση, δεν ξέρω αν θα υπάρχει κάποια άλλη άποψη. Είναι κάτι που θα το δουν εκείνοι”, πρόσθεσε επί του θέματος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως για την ανωτέρω απόφαση υπήρξε συνεννόηση και με την επόμενη δημοτική διοίκηση.

“Όσον αφορά το επόμενο έτος και την επόμενη Δημοτική Αρχή, ήμουν σε συνεννόηση μαζί τους. Και για το τεχνικό πρόγραμμα και για το θέμα των τελών έκανε συζήτηση ο υπεύθυνος, ο Αργύρης Βαρθαλίτης από την Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου. Βεβαίως και από την πλευρά μου, είχα μιλήσει με τον κ. Γαβιώτη και με τον κ. Αθανασίου για τα θέματα αυτά. Αποφασίσαμε ότι παραμένουν ως έχουν και από εκεί και μετά, οποιαδήποτε αλλαγή και τροποποίηση θα την κάνουμε στην πορεία. Είναι πολιτική η απόφαση. Άρα, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσα να τους δεσμεύσω”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας βέβαια πως, “είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν αυξάνονται”.

Στην ερώτηση αν οι επιχειρηματίες ανταποκρίνονται στις πληρωμές, υπήρξε σαφής. “Ναι φυσικά. Ανταποκρίνονται και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω”.

Όχι σε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι για νέες παραχωρήσεις, μπορούν να απευθύνονται στο Λιμενικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον Νίκο Λειβαδάρα, η τιμολογιακή πολιτική διατηρήθηκε αμετάβλητη, γιατί δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων με διαφορετικό ύψος τελών και χρεώσεων.

“Οι συμβάσεις που τρέχουν μέχρι στιγμής είναι τριετίας και θα ισχύουν και για το 2024. Άρα, οι νέες αιτήσεις δεν θα έχουν αλλαγές στις χρεώσεις, διότι θα ήταν άδικο να έχουμε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Θα ήταν άνισο αυτό”, παρατήρησε, εξηγώντας μάλιστα πως, “το σκεπτικό ήταν αυτό εξ αρχής”.

Ικανοποίηση από “Τερψιχόρη”

Για όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας πως, “το ότι παρέμειναν τα ίδια τέλη είναι καλό από τη στιγμή που υπάρχει και αρκετός χώρος πλέον. Δηλαδή μετά την περίοδο της πανδημίας διατηρήσαμε και κάποια τετραγωνικά περισσότερα, λόγω των δύο χρόνων που είχαμε τον covid και είχαμε και απώλεια εισοδημάτων. Οπότε μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η οικονομική πολιτική και οι χρεώσεις. Το ίδιο θα έχουμε και το 2024”.

Καμπανάκι” υπενθύμισης για την ακαλαισθησία στην παραλία της Ερμούπολης

Ωστόσο, ο κ. Αρβανίτης επανέφερε στο προσκήνιο μία μεγάλη εκκρεμότητα για την παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης. “Ένα μεγάλο αγκάθι ήταν ότι προσπαθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να γίνει κάτι με τις ομπρέλες και το ζητήσαμε από το Λιμενικό Ταμείο. Υπάρχει ακαλαισθησία με τις ομπρέλες και τα στέγαστρα”, εξήγησε συγκεκριμένα , λέγοντας ακόμη πως, “χρειάζεται για τη Σύρο να φτιαχτεί κάτι όμορφο για την παραλία της Ερμούπολης που είναι και η βιτρίνα της περιοχής”.

Τόνισε δε, πως θα το ζητήσουν από τη νέα διοίκηση. “Θα το θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα καθώς και παλαιότερα είχαμε κάνει προτάσεις. Ευελπιστώ να τεθεί το θέμα σε μία καλή βάση και να έχουμε εξελίξεις”, δήλωσε, ενώ υπενθύμισε πως, “από την πλευρά μας είχαμε πει να χρηματοδοτούσαν οι επιχειρήσεις εστίασης αυτό το κομμάτι και από εκεί και μετά, ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει μία συμφωνία με το Λιμενικό Ταμείο και με μία μείωση των τελών, αυτό το ποσό να φτάσει στο μηδέν”.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε πως θα υπάρξει συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή. “Πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να τελειώσει αυτό το θέμα. Είχαμε ζητήσει στέγαστρα και πρέπει να πάμε μπροστά. Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης και της γενικότερης ανάπτυξης του νησιού πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα. Πρέπει να το πάρει απόφαση το νησί, να το πάρουν απόφαση οι επιχειρηματίες, όλοι μαζί να κάνουμε αυτό το βήμα παραπάνω και να προοδεύσουμε”.

Ο κ. Αρβανίτης έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας μάλιστα πως, “αρχίζουμε επαφές και συναντήσεις με τη νέα Δημοτική Αρχή πριν ακόμη αναλάβει επίσημα, προκειμένου να μη χάσουμε χρόνο. Ευελπιστούμε σε μία καλή και εποικοδομητική συνεργασία. Θέλουμε να συζητήσουμε και θέματα που μας απασχολούν για να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για τη σεζόν που ακολουθεί”.