15η Ομαδική Έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου

Οι εραστές της φωτογραφίας «ξαναχτύπησαν»

«22 ματιές» παρασύρουν με την καλλιτεχνική διεισδυτικότητα και την αισθητική τους ποιότητα τους επισκέπτες της 15ης Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας της Λέσχης Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης «Σύρος – η Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων».

22 ερασιτέχνες φωτογράφοι παρουσιάζουν έργα από την προσωπική δουλειά τους και αναδεικνύουν πρόσωπα, αξιοθέατα αλλά και στιγμές που «αιχμαλωτίστηκαν» για πάντα στο φακό τους. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η συμμετοχή αρκετών νέων μελών που εκθέτουν για πρώτη φορά τις φωτογραφίες τους και θα δεχτούν σχόλια γι’ αυτές», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος της Λέσχης Φωτογραφίας κ. Θάνος Αρβανίτης.

Όπως εξηγεί, αρχική σκέψη κάποιων μελών ήταν η παρουσίαση έργων που προέκυψαν μέσα από τη διεξαγωγή του σεμιναρίου «Φωτορεπορτάζ στην πόλη» με τη φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή. Το υλικό αυτό παρέμεινε, τελικά, στο συρτάρι, προκειμένου να εμπλουτιστεί και να παρουσιαστεί μελλοντικά τόσο στη Σύρο, όσο και σε άλλα μέρη. «Το σεμινάριο αποτελεί για κάποιους σημαντική παρακαταθήκη, ώστε να χρησιμοποιήσουν σωστά τις γνώσεις που έλαβαν, να εξελίξουν τη δουλειά τους και να πειραματιστούν σε κάτι διαφορετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εγκαίνια της 15ης Ομαδικής Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, η οποία συνεχάρη τα μέλη για τη συνεχή ανοδική πορεία τους, ενώ ταυτόχρονα έδωσε την υπόσχεση ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τις ετήσιες εκθέσεις Λέσχης με την παραχώρηση αιθουσών σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 18:00 – 22:00 και σαββατοκύριακο 11:00 – 14:00 & 18:00 - 22:00 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.

Συμμετοχή στη PHOTOVISION 2017

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν επικοινωνίας με το περιοδικό «Φωτογράφος», η Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου θα λάβει συμμετοχή στη 12η διοργάνωση της PHOTOVISION, της μακροβιότερης και πλέον έγκυρης έκθεσης Imaging της χώρας μας που πραγματοποιείται σταθερά και αδιάλειπτα ανά διετία από το 1995.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Μαρτίου 2017 στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου - Tae Kwon Do, δίπλα από το νεόδμητο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». O συναρπαστικός κόσμος του Imaging, με την καθιερωμένη και γνωστή έκθεση Photovision, θα αγκαλιάσει αυτή τη φορά και τα τελευταία επιτεύγματα της υψηλής τεχνολογίας στη νέα έκθεση Ηi-Tech Expo που θα φιλοξενηθεί μαζί, στον ίδιο χώρο.

Η διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκθέσεις φωτογραφίας από φωτογραφικές ομάδες, λέσχες, σωματεία, σχολές κλπ. καθώς και οργανωμένους φορείς του κλάδου. Επίσης θα πραγματοποιηθούν workshop, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και άλλες, επιμορφωτικής φύσεως, εκδηλώσεις για την ενημέρωση και υποστήριξη των επισκεπτών σε θέματα που άπτονται των αντικειμένων της Photovision.

Το πανελλήνιο φωτογραφικό event διοργανώνεται σταθερά κάθε δύο χρόνια από το 1995. Ετησίως καταγράφονται 220.000 επισκέψεις (95% από την Ελλάδα, 3% από την Κύπρο και 2% τις γειτονικές βαλκανικές χώρες), Στη διοργάνωση συμμετέχουν 55% επαγγελματίες φωτογράφοι, εικονολήπτες, απασχολούμενοι στην παραγωγή του imaging και φοιτητές σχολών φωτογραφίας και κινηματογράφου και 45% ενθουσιώδεις ερασιτέχνες φωτογράφοι και εικαστικοί. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επίσης περίπου 100 εκθέσεις, 50 ανοικτές συζητήσεις, 150 προγράμματα επιμόρφωσης & workshop και 120 φωτογραφικές εκθέσεις με περισσότερους από 600 καλλιτέχνες να εκθέτουν τη δουλειά τους.

Πανελλήνια προβολή της Σύρου

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη στη «Photovision 2017» θα συμμετέχουν συνολικά 73 Λέσχες Φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα. «Όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου και καταστήματα φωτογραφικών ειδών θα δώσουν χώρο σε ερασιτέχνες φωτογράφους να εκθέσουν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Εμείς είμαστε από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τη Λέσχη να εκθέσει τη δουλειά της και ταυτόχρονα να έρθει σε επαφή με άλλες φωτογραφικές ομάδες. Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα από τη συμμετοχή της στοχεύει στην προβολή τόσο του έργου της, όσο και της ίδιας της Σύρου. «Αναμένεται να επισκεφτούν την έκθεση περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να έχουμε τη βοήθεια του Δήμου και της Περιφέρειας ώστε να εκθέσουμε φωτογραφίες αποκλειστικά της Σύρου και να διαφημίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το νησί μας. Δεν θα πάει ο καθένας με δική του δουλειά, θα υπάρχει μια κοινή θεματολογία, για να προβάλουμε με τον καλύτερο τρόπο τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό μας», κατέληξε ο κ. Αρβανίτης.