Το κέφι υπερίσχυσε του κρύου στην έναρξη του Συριανού Καρναβαλιού 2017

Οι «48 Ώρες» έδωσαν το σήμα

Την έναρξη του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2017 σηματοδότησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η εκρηκτική εμφάνιση του νεανικού συγκροτήματος «48 ώρες», που κατάφερε με τον δυναμισμό, την ενέργεια και τον ξεσηκωτικό ρυθμό του να μετατρέψει την παραλία της Ερμούπολης σε μία καθαρόαιμη ντίσκο.

Κλασικά 70’s, 80’s kai 90’s ακούσματα, αλλά και σημερινά mainstream κομμάτια ανέβασαν το κέφι στα ύψη και ζέσταναν σε σύντομο χρονικό διάστημα την -ομολογουμένως παγωμένη ατμόσφαιρα- που αποτέλεσε και το βασικό λόγο της χαμηλής προσέλευσης κόσμου στην πρώτη επίσημη έναρξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο νησί της Σύρου.

Τη συναυλία διοργάνωσε η Εταιρεία Παραγωγής «Action Εστί» του Συριανού Χρήστου Πανοηλία, ενώ μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης ήταν η μπύρα Amstel, που έρεε άφθονη για το ενήλικο κοινό.

Χαμηλή προσέλευση λόγω καιρού

 Παρά το γεγονός ότι, το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει προβληθεί και διαφημιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό με συνεχείς ανακοινώσεις και αναφορές σε γνωστούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μικρός ήταν ο αριθμός των καρναβαλιστών, που αψήφησαν το κρύο και φόρεσαν τις περσινές στολές τους για να γιορτάσουν το ξεκίνημα της μεγάλης διοργάνωσης.

Το κοινό καλωσόρισαν οι παρουσιαστές του «Συριανού Καρναβαλιού» Μαριάννα Βακονδίου και Γιώργος Ρούσσος, που για μία ακόμη χρονιά θα συντονίσουν, θα ενθαρρύνουν και θα ξεσηκώσουν τους συμμετέχοντες με την παιχνιδιάρικη διάθεση και τις καταιγιστικές ατάκες τους.

Στον χαιρετισμό τους, οι παρουσιαστές αναφέρθηκαν στο πλούσιο πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού, που θα ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά και στην ξεχωριστή θέση που θα κατέχει πλέον σε αυτό ο Συριανός σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να απαγγείλουν και κάποιους στίχους του, προκειμένου να κάνουν γνωστό στους νεότερους τον -ευφυή, σαρκαστικό και πολλές φορές τολμηρό για την εποχή εκείνη- λόγο του σπουδαίου ποιητή, που χαρακτηρίστηκε ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».

«Προσφιλές μου ταίρι, δίχως νὰ στὸ πῶ, τὸ καταλαβαίνεις ὅτι σ᾿ ἀγαπῶ. Κι ἂν μὲ σὲ κακιώνω στὴ κακή μου ὥρα κι ἀρχινᾷ μουρμούρα καὶ κακογλωσσιά, μοῦ ἀρέσει νά ῾χω καὶ ὀλίγη μπόρα, μοῦ ἀρέσει λίγη φουσκοθαλασσιά» αφιέρωσε ο Γιώργος Ρούσσος στην καρναβαλική «ντάμα» του Μαριάννα Βακονδίου, η οποία με τη σειρά της απήγγειλε «Σουλούπι, μπόι, μικρομεσαίο, ύφος του γόη, ψευτομοιραίο. Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης».

Ποιητικές… αστοχίες

Ωστόσο, ατυχείς και άσκοπες θεωρήθηκαν κάποιες αναφορές και άνευ ουσίας «πληροφορίες» που δε συνάδουν ούτε με την προσωπικότητα του Γεωργίου Σουρή, ούτε με το προφίλ της σοβαρής διοργάνωσης, στο οποίο στοχεύει το «Συριανό Καρναβάλι».

Ειδικότερα, το κοινό ενημερώθηκε πως «ο Γεώργιος Σουρής είχε γενέθλια στις 2 Φεβρουαρίου» (με άλλα λόγια: γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1853), πράγμα που σημαίνει πως «είναι υδροχόος και καρναβαλιστής». Η παρουσιάστρια πρόσθεσε μάλιστα πως «όπως όλοι οι Υδροχόοι φαντάζονται και ονειρεύονται πράγματα και ζουν σε έναν δικό τους όμορφο κόσμο, έτσι και ο Γεώργιος Σουρής ζούσε για να σατιρίζει και να σχολιάζει το λαό, τους άρχοντες, τους βασιλιάδες». Και καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «το Συριανό Καρναβάλι έρχεται να τον αναδείξει και να του δώσει την αξία που του πρέπει».

Δεδομένου ότι ο Γεώργιος Σουρής αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των ομοτέχνων του και παραμένει έως και σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής και επίκαιρος, κρίνεται άτοπο οποιοδήποτε σχόλιο που παρεξηγεί τη δύναμη μιας σειράς ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και τη συμβολή της στην ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού και ήδη γνωστού έργου.

Αναζητείται μουσικό σήμα

Παράλληλα, οι παρουσιαστές κατέστησαν γνωστό, πως το «Συριανό Καρναβάλι» αναζητά ένα μουσικό σήμα κατατεθέν, που θα διαμορφώσει ακόμα περισσότερο την ταυτότητά του και θα το κάνει ευρύτερο γνωστό. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις μουσικές προτάσεις τους στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα αποφασίσει ποια σύνθεση θα συνοδεύει από την επόμενη χρονιά τη μεγάλη διοργάνωση.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης καλωσόρισε το κοινό, καλώντας μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν δυναμικά στις προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις του νησιού. «Μπορεί το κοινό απόψε να είναι λιγότερο, όμως το κέφι θα είναι το ίδιο και περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως για τις επόμενες 20 ημέρες το Συριανό Καρναβάλι θα μας χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες μέσα από τις παρελάσεις των καρναβαλικών ομάδων, παιχνίδια, συναυλία και πολλές ακόμη εκπλήξεις. «Η Σύρος ως νησί των τεσσάρων εποχών, έχει αποδείξει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνει αξιόλογες εκδηλώσεις για τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τόσο την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, όσο και τους συνεργάτες της στο Τμήμα Πολιτισμού Πέτρο Πρίντεζη και Πέτρο Βακόνδιο για την αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλουν για την ενίσχυση του πολιτιστικούς μας προϊόντος. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε και στους «γενναίους και ηρωικούς συμπολίτες μας», που είτε με ζέστη είτε με κρύο συμμετέχουν και αγκαλιάζουν κάθε δράση «Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο να μας διασκεδάσουν και να μας βοηθήσουν να ξεχαστούμε από τη ζοφερή πραγματικότητα». Καταλήγοντας, σημείωσε πως η Σύρος θα πραγματοποιήσει φέτος σημαντικές πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές διοργανώσεις, για τις οποίες στηρίζεται σε μεγάλους οικονομικούς χορηγούς, όπως η Amstel μεγάλος χορηγός της έναρξης του Συριανού Καρναβαλιού.

Αντίστροφη μέτρηση για το Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού

Τέλος, στη σκηνή ανέβηκαν εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Κυνηγιού Κρυμμένου Λουκουμιού (ομάδα «Λουκουμόσκονη», οι οποίοι προσκάλεσαν το κοινό του νησιού στην έναρξη του παιχνιδιού την προσεχή Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη». «Για εννιά ολόκληρες ημέρες θα κάνουμε το νησί άνω κάτω, ανακαλύπτοντας κρυφά στοιχεία, συμμετέχοντας σε δοκιμασίες ευφάνταστες και προσπαθώντας να λύσουμε τους γρίφους». Σημειώνεται πως στον φετινό κύκλο του παιχνιδιού, που αποτελεί «αδερφάκι» του Συριανού Καρναβαλιού, θα λάβουν μέρος συνολικά 17 ομάδες με 242 συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν σε μικρούς και μεγάλες καρναβαλιστές που κέρδισαν τα βλέμματα με τις αποκριάτικες στολές τους δώρα που προσέφεραν 16 επιχειρήσεις του νησιού.