Έκθεση πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος ΜΣΠΣ σε τρία σημεία της Ερμούπολης με έργα εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Δίαυλος επικοινωνίας με τη Σύρο

Μετά τις εκθέσεις με θέμα τον αιγυπτιακό και τον κινεζικό πολιτισμό, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσκαλεί το κοινό της Σύρου να ρίξει μια «σύγχρονη ματιά» στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Η νέα έκθεση πρωτοετών φοιτητών του Εργαστηρίου Σχεδίου - Χρώματος με διδάσκουσες τη Φλωρεντία Οικονομίδου και την Έλσα Χαραλάμπους θα παρουσιαστεί από 8 έως 30 Νοεμβρίου στις Αίθουσες Βάτη, Ροΐδη και στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης.  

Σύγχρονο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης

Στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη, αλλά και στο Δημαρχείο θα φιλοξενηθεί η ενότητα «Σύγχρονη ματιά στην αρχαιότητα» που περιλαμβάνει σχέδια, κατασκευές, animation και χαρακτικά. Τα έργα της είναι εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και δημιουργήθηκαν με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μεγάλα σχέδια με κάρβουνο και μολύβι που σχεδιάστηκαν με πρότυπο εκμαγεία αρχαίων Ελληνικών αγαλμάτων. Στο αίθριο του Δημαρχείου οι φοιτητές σεβόμενοι το ίδιο το κτίριο ως σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά ανάρτησαν τα ψηφιακά σχέδια τους κατά τρόπο που αναδεικνύει τα ίδια και τον περιβάλλοντα χώρο.

Για τις ανάγκες του πρότζεκτ, φοιτητές φωτογραφήθηκαν, παίρνοντας πόζες που υπάρχουν σε αρχαία ελληνικά αγάλματα, σε ανάγλυφα και σε βάζα, δημιουργώντας τις δικές τους συνθέσεις. «Εμείς οι καλλιτέχνες συνήθως ακουμπούσαμε με δισταγμό την αρχαιότητα, γιατί την αντιμετωπίζαμε με δέος και σεβασμό. Ωστόσο, αυτό λειτουργούσε πολλές φορές και αρνητικά, οπότε χαίρομαι που βλέπω έργα που την προσεγγίζουν μέσα από χιούμορ και το στοιχείο του παιχνιδιού», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Φλωρεντία Οικονομίδου.

Η ταινία «Μυθολογικά και Σύγχρονα Τέρατα» που παρουσιάζεται στην αίθουσα Βάτη είναι ένα σπονδυλωτό animation δημιουργημένο από 58 φοιτητές/τριες. Περιγράφει έναν έγχρωμο κόσμο  όπου τα μυθολογικά πλάσματα του παρελθόντος περιφέρονται σαν ένα είδος αγγέλων, αμήχανα, ερωτευμένα, προστατευτικά, εκδικητικά, και πάντα μαυρόασπρα. Σφίγγες, Πήγασοι, Φοίνικες πετούν πάνω από βομβαρδισμένες πόλεις, καμένα τοπία, Μέδουσες κλαίνε και θάλασσες τρέχουν από τα μάτια τους που βλέπουν ή προκαλούν καταστροφές. Γνωστές εικόνες από διαδικτυακές ειδήσεις για την κρίση στην οικεία  περιοχή της Μεσογείου συνδυάζονται για να επανακαθορίσουν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν. Το συγκεκριμένο φιλμ προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων animasyros, στην κατηγορία του Ελληνικού Πανοράματος.

Στη πρώτη φάση του project που υλοποιήθηκε στο εργαστήριο «σχέδιο- χρώμα», προέκυψαν τα σχέδια που αν και εμπνευσμένα από την Μυθολογική Αρχαιότητα, ορισμένα θύμιζαν κόμικς και μάνγκα, άλλα έμοιαζαν με προσχέδια για τατουάζ και γκράφιτι ενώ σε αρκετά υπερίσχυε το εξπρεσιονιστικό ή  κονστρουκτιβιστικό ύφος, ανάλογα με τις αναφορές του καθενός/καθεμιάς. Η μεταφορά, η χάραξη τους σε λινόλεουμ και η εκτύπωση τους, έδωσε επιπλέον λύσεις με την οργάνωση του θετικού – αρνητικού χώρου χωρίς όμως να επέμβει στο ύφος των έργων. Στη συνέχεια τα χαρακτικά ψηφιοποιήθηκαν και σχεδιάστηκε η  κίνηση τους μέσα από υπολογιστή. Νέες εικόνες προστέθηκαν για να προσδιορίσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τέλος, στην αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης θα παρουσιαστούν χρωματικές σχεδιαστικές συνθέσεις και τυπώματα που πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Τα μεγάλα χαρακτικά έργα είναι εμπνευσμένα από την πόλη της Σύρου και μας περιγράφουν μια πόλη μαγική.

Με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης

Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν γύρω στα 100 άτομα, ενώ παρουσιάζεται το 1/5 της συνολικής δουλειάς που κατέβαλαν πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος κατά τα δύο προηγούμενα έτη. Στόχος των υπευθύνων είναι η πραγματοποίηση μίας νέας έκθεσης κατά τη διάρκεια της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, στην οποία θα φιλοξενηθούν περισσότερα και διαφορετικά έργα.

«Μας ενδιαφέρει να παρουσιάζουμε τις δουλειές των φοιτητών. Μία έκθεση αποτελεί για εμάς έναν δίαυλο επικοινωνίας με το νησί» επισημαίνει η κ. Οικονομίδου, υποστηρίζοντας πως, οι κάτοικοι της Σύρου αγκαλιάζουν θερμά κάθε δημιουργική προσπάθεια. «Κατά το στήσιμο των εγκαταστάσεων στο αίθριο του Δημαρχείου, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι πολύς κόσμος ερχόταν και χάζευε τα έργα. Η πλατεία Μιαούλη είναι ένα φοβερό πέρασμα. Όσος περισσότερος κόσμος δει τη δουλειά των παιδιών, τόσο καλύτερα για εμάς».

Προσθέτει μάλιστα πως, τα οφέλη από μια έκθεση είναι διπλά, καθώς από τη μία, η τοπική κοινωνία έρχεται σε επαφή με την πανεπιστημιακή κοινότητα του νησιού και από την άλλη, οι διδάσκοντες προβάλλουν τον κόπο και τα αποτελέσματα μίας ολόκληρης χρονιάς. «Επιπλέον, οι σπουδαστές αντιλαμβάνονται καλύτερα το έργο τους όταν είναι πολύ σωστά τοποθετημένο. Η ουσία του μαθήματός μας δεν είναι μόνο το σχέδιο στο χαρτί, το χρώμα ή μια σύνθεση, αλλά και το σχέδιο σε έναν χώρο. Οπότε αυτό είναι σαν συνέχεια του εργαστηρίου μας, ένας τρόπος να σχεδιάσουμε με έργα ένα άλλο περιβάλλον».

Δεδομένου ότι η Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου παλαιότερα είχαν παρουσιαστεί προηγούμενες δουλειές πρωτοετών φοιτητών, είναι δεσμευμένη έως και το τέλος Ιανουαρίου 2018, οι υπεύθυνοι έπρεπε να προσαρμόσουν τη δουλειά τους σε άλλους χώρους που παραχωρήθηκαν στο Τμήμα από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. «Λάβαμε υπόψη μας όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία της Αίθουσας Βάτη, από το δάπεδο μέχρι τον φωτισμό και προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την αρχιτεκτονική γραμμή του Δημαρχιακού Μεγάρου, το οποίο είναι γεμάτο πληροφορίες».

Συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κάθε χρόνο, μέσα από το Εργαστήριο Σχεδίου – Χρώματος δίνεται έμφαση σε κάποιον διαφορετικό πολιτισμό. «Η ματιά στην αρχαιότητα προέκυψε από τη συνεργασία του Τμήματος ΜΣΠΣ με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο επιδίωξε να συνδέσει το παρελθόν με ζωντανές παραδόσεις κάθε τόπου και με νέες μορφές έκφρασης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Παρελθόν στο Παρόν», το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργάνωσε εργαστήρια και σεμινάρια για φοιτητές με αντικείμενο «Η αρχαιότητα ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης» (για τις ανάγκες των εργαστηρίων, έγιναν παρουσιάσεις από εκπροσώπους του ΜΚΤ σε ομάδες φοιτητών του Τμήματος).

Οι φοιτητές του Εργαστηρίου Σχεδίου – Χρώματος εργάστηκαν πάνω στις ενότητες «αγγεία» (τρισδιάστατες κατασκευές), «μυθολογικά πλάσματα» (χαρακτική), «μυθολογικά και σύγχρονα τέρατα» (κινούμενο σχέδιο), «αρχαία αγάλματα» (ελεύθερο σχέδιο), «σύγχρονη μύηση στην αρχαία ελληνική τέχνη» (ψηφιακά τυπώματα), παράγοντας ελεύθερες δημιουργίες με διάφορες τεχνικές.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 20:30 και θα λειτουργεί καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες.