Έκθεση του Κωνσταντίνου Καταγά στην Κω

Πέρασμα του rest[art]4 στο 2017

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του τόσο στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σύρου όσο και στο «ταξίδι» του Eye’s Walk Digital Festival στην Ελευσίνα, ο Κωνσταντίνος Καταγάς ανεβαίνει το τέταρτο σκαλοπάτι της εικαστικής «επανεκκίνησής» του

Η ενότητα “Throes & Liberizations”, η οποία αποτελεί τη συνέχεια του Human deathgrips worldwide θα παρουσιαστεί στο Λαογραφικό Μουσείο Κω (παλιό Χάνι) από 18 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Η έκθεση αποτελεί το πέρασμα του rest[art]4, στο 2017 με προσδοκίες να ευαισθητοποιήσουμε έστω κι ένα σύντροφο στην αναπηρία, ένα συνοδό, ένα φίλο, μια ομάδα, μια ενότητα, στον αγώνα να οικοδομήσουμε ένα κόσμο για όλους τους ανθρώπους.

Μέσα από τα νέα του έργα, ο καλλιτέχνης υπενθυμίζει ότι η Αποκατάσταση… είναι ένα είδος ζωής και πως κάθε νους μπορεί ν’ αποτελέσει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια…

Σε συνθήκες σκοταδιού, κοινωνικού βάλτου, ολοκληρωτικής “ανέχειας”, πολέμων, λευκής & μαύρης τρομοκρατίας, θυμού, μίσους, αγάπης, διεκδικήσεων και ισχυρών και επίμονων κρίσεων ατομικισμού, η ψυχή ψάχνει το φως, προσπαθεί να αποτινάξει την ζυγούς και εμμονές, ψάχνει πάλι έρωτες, συντροφικότητες, αγάπη.

«Προσδοκώ μέσα από το project restart κάθε χρόνο, να το βιώνω και να το παρουσιάζω σε όλους τους συντρόφους στην αναπηρία οι οποίοι σκέφτηκαν έστω και για μια στιγμή να τα παρατήσουν» σημειώνει ο κ. Καταγάς.

Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού

Αυτή την ίδια περίοδο καθιερώνεται και η 5η Σεπτέμβρη ως η Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού με σκοπό την ελάττωση της καταστροφικής αυτής κάκωσης με την πρόληψη. Στο πλαίσιο του rest[art], σχεδίασε και προσέφερε στον παγκόσμιο οργανισμό (ISCoS) τον λογότυπο για την ημέρα αυτή.

Η διοργάνωση αυτού του σπουδαίου και παγκόσμιου γεγονότος αποτελεί πρωτοβουλία  επιστημόνων και φορέων, οι οποίοι επιχειρούν να αναδείξουν από κοινού τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης. Tο Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ανέλαβε να συντονίσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων ψυχαγωγικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για τον γενικό πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας αποτελεί το πρώτο στη χώρα μας εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης ΚΝΜ του πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας ως σύμμαχο άτομα με κινητική αναπηρία τα οποία έχουν αποδειχθεί νικητές σε αυτή την άνιση μάχη.

Καταλήγοντας, ο κ. Καταγάς τονίζει ότι η αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής που όπως και στη πραγματική ζωή δεν σου προσδιορίζει τη διάρκειά της ή το χρόνο του επερχόμενου και μοιραίου «θανάτου» των κεκτημένων έως σήμερα.