Μουσικές συναυλίες στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ακορντεόν

Το ακορντεόν ένωσε τη Σύρο

Στους ρυθμούς του 5ου Φεστιβάλ Ακορντεόν χορεύει αυτή την εβδομάδα η Σύρος με μία σειρά μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών σε διάφορα σημεία του νησιού.

Το πρώτο βράδυ του Φεστιβάλ, όλοι οι συμμετέχοντες προκάλεσαν δονήσεις με το ρεπερτόριό τους στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου Φοίνικα, προσκαλώντας καλλιτέχνες του νησιού να συμμετέχουν μαζί σε μια ανοιχτή μουσική σκηνή, όπου το κέφι δεν άργησε να εκτοξευτεί.

Το επόμενο «ραντεβού» των διοργανωτών με τους φίλους τους δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

Μέσα από ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώιμη περίοδο του ρεμπέτικου τραγουδιού, ο Ηρακλής Βαβάτσικας με το ακορντεόν του και ο Κώστας Καλαφάτης παρουσίασαν την ιστορική διαδρομή του ακορντεόν στην ελληνική μουσική, «συνομιλώντας» με έναν σπουδαίο δημιουργό.

Ένα αφιέρωμα - ύμνος στη σμυρναίικη σχολή και τον Αντώνη Αμιράλη μέσα απο την πολυετή μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα.

«Ρεμπέτικο»

Το Ακορντεόν εμφανίζεται στη καταγεγραμμένη ελληνική δισκογραφία το 1905 στην πρώτη του μορφή. Αρμόνικα, φύσα και μεσοφωνία είναι οι ονομασίες που δόθηκαν σε ένα όργανο που έμοιαζε με τα διατονικά όργανα της κάτω Ιταλίας, της Ιρλανδίας του Μεξικό και άλλων χωρών, που παίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτές οι πρώτες ηχογραφήσεις, λόγω της λογοκρισίας και του παράνομου λεκτικού τους χαρακτήρα,  έμειναν καλά κρυμμένες μέσα στα συρτάρια συλλεκτών για πάνω από μισό αιώνα. Το ελληνικό διατονικό όργανο είναι άφαντο μέχρι σήμερα.

Ο Ηρακλής Βαβάτσικας έχει δημιουργήσει πρωτότυπα ορχηστρικά σχήματα όπως το «Για φωνή και ακκορντεόν» (2000) και το «Σμύρνη – Μπουένος Άυρες» (2008). Από το 2008 ασχολείται με την αναβίωση ενός εξαφανισμένου οργανέτου που παιζόταν στην Ελλάδα μέχρι το 1940, την Αρμόνικα. Το διατονικό Μπαντονεόν της Αργεντινής είναι το πιο πλησιέστερο όργανο στην Αρμόνικα και έτσι ξεκίνησε την ενασχόληση του με αυτό και μαζί με το Tango ως φυσική συνέχεια. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε δίσκους γνωστών ερμηνευτών όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μανώλης Λιδάκης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, ο κ. Βαβάτσικας πραγματοποίησε ανοιχτό σεμινάριο για όλους με θέμα «Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ανέλυσε το παίξιμο των πρώιμων ηχογραφήσεων του Ρεμπέτικου. Τα μαθήματα περιείχαν και στοιχεία συνοδείας για  κιθάρα μαντολίνο και μαντόλα.