Η «οικογένεια» του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου ολοένα και μεγαλώνει

«Κινητήριος δύναμη η αγάπη μας για το ακορντεόν»

1-6 Αυγούστου σε Ποσειδωνία, Φοίνικα, Άνω Σύρο και Ερμούπολη

Χρόνο με το χρόνο η μουσική «οικογένεια» του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου ολοένα και μεγαλώνει, αποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια των διοργανωτών να καταστήσουν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κέντρο των ακορντεονιστών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, έχει αποφέρει καρπούς και με το παραπάνω.

Η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα εθελοντικής προσπάθειας ακορντεονιστών και φίλων του ακορντεόν, οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο και τις δεξιότητές τους, με κινητήριες δυνάμεις την αγάπη τους για τη μουσική, αλλά και τη βαθιά τους επιθυμία να ανταποδώσουν στο ακορντεόν την ομορφιά που χαρίζει το ίδιο σε εκείνους.

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν επιστρέφει στη Σύρο για πέμπτη συνεχή χρονιά, δίνοντας στο κοινό του την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη διαδρομή του ακορντεόν στη μουσική, στο πέρασμα του χρόνου και τις διάφορες επιδράσεις που δέχτηκε από τις ρίζες της παραδοσιακής μουσικής στην Ανατολή μέχρι τους σύγχρονους ρυθμούς της Δύσης.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, θα παρακολουθήσουν και θα συμμετέχουν στις συναυλίες, τα σεμινάρια και τις εκθέσεις της φετινής χρονιάς, που θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 6 Αυγούστου σε διάφορα σημεία της Σύρου. Στο διάστημα αυτό, ακορντεονιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ακουστούν σε ολόκληρο το νησί, από την Ποσειδωνία μέχρι την Άνω Σύρο και από το Φοίνικα έως την Ερμούπολη, αναδεικνύοντας την ελληνική μουσική σε όλες τις διαστάσεις της.

Πρωταγωνιστεί η ελληνική μουσική

Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ακορντεόν, η ελληνική μουσική θα πρωταγωνιστήσει και θα λάβει την τιμητική θέση της σε μια εξαιρετική συναυλία στην καρδιά της Άνω Σύρου, όπου ο Ηρακλής Βαβάτσικας θα αποκαλύψει ζωντανά στο κοινό τις πρώτες ρεμπέτικες ηχογραφήσεις του Αντώνη Αμιράλη (02/08 στις 21:00). Στην Ποσειδωνία, το μουσικό σχήμα BaiLdSA θα μας εισάγει στους εκρηκτικούς ρυθμούς των Βαλκανίων (03/08 στις 21:00). Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στο Θέατρο Απόλλων με το κουαρτέτο Qua’SH, που θα ερμηνεύσει μεγάλες συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και έργα ξένων συνθετών εμπνευσμένα από το έργο του (05/08 στις 21:00). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση τόσο στην Έπαυλη Τσιροπινά, όσο και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Ούριος Άνεμος, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος «Ο Φοίνικας Σύρου» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών».

«Θέλουμε να αναδείξουμε το ακορντεόν σε όλες τις διαστάσεις του»

Για τις δράσεις της φετινής διοργάνωσης μίλησαν οι εκπρόσωποι του «Ούριου Άνεμου» Κριστέλ Λούκιτς και Κάντια Πρίντεζη. Όπως τόνισαν, στο Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος μουσικοί από την Κρήτη, τη Σάμο, τη Θεσσαλονίκη, το Αίγιο, την Αθήνα, τον Πειραιά, τις Σέρρες, τη Μάνη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κέρκυρα, τα Μέγαρα και το Στρασβούργο, γεγονός που μαρτυρά ότι το φεστιβάλ έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Οι συμμετέχοντες θα διαμένουν στο Ποιμαντικό Κέντρο του «Αγίου Παύλου», όπου πέρα από τα πρωινά σεμινάρια θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να παίξουν παρέα και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες γύρω από τη μουσική.

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ θέλουν να παίξουν σε κοινό, να δείξουν ανοιχτά τη δουλειά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πρίντεζη. «Εμείς κρατάμε μια βασική δομή και προσπαθούμε κάθε χρόνο να βελτιώνουμε τη διοργάνωση. Δουλεύουμε ασταμάτητα. Κάθε μήνας έχει και ένα αντικείμενο εργασίας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το ακορντεόν, το οποίο την Ελλάδα έχουμε ταυτίσει, με τα ρεμπέτικα, με τη λαϊκή μουσική, με άντρες μεγάλης ηλικίας, με ηλικιωμένους ανθρώπους που παίζουν ένα πολύ συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Οπότε, μέσα από ένα ευρύ φάσμα συναυλιών με ρεμπέτικο, βαλκανική μουσική ή Χατζιδάκι θέλουμε να δώσουμε στο όργανο, αυτό που μπορεί να κάνει»,  πρόσθεσε.

«Γνωριζόμαστε και γινόμαστε φίλοι»

Σημείωσε μάλιστα πως οι συμμετέχοντες μουσικοί είναι νέοι άνθρωποι, που ασχολούνται με διάφορα είδη μουσικής. Κλασική, παραδοσιακή βαλκανική, τανγκό, τζαζ. «Σκοπός μας είναι να μαζέψουμε στη Σύρο όλους τους ακορντεονίστες, οι οποίοι είναι σκορπισμένοι. Το ακορντεόν είναι ένα όργανο σόλο, μοναχικό. Οπότε οι ακορντεονίστες ακόμα και οι επαγγελματίες δεν συναντιούνται ποτέ. Και χαίρονται πάρα πολύ όταν έρχονται εδώ γιατί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και γι’ αυτούς να παίξουν μαζί. Το φεστιβάλ μας δίνει πολύ δύναμη κάθε χρόνο. Παρά το άγχος και τις αγωνίες μας, η εβδομάδα κυλάει σαν νερό, οι άνθρωποι φεύγουν και είμαστε φίλοι και αγαπημένοι. Η μουσική μας φέρνει πολύ γρήγορα κοντά και οι εμπειρίες της κάθε μέρας είναι τόσες πολλές».

«Δεν φανταζόμασταν αυτή την απήχηση»

Από την πλευρά της η κ. Λούκιτς, αναφερόμενη στη σχέση που έχει χτιστεί στο πέρασμα των πέντε αυτών ετών, μεταξύ του συριανού κοινού και του ακορντεόν, τόνισε πως είναι κάτι το μαγικό, που αρχικά δεν το φανταζόταν ανθρώπινος νους.  «Εγώ είμαι Γαλλίδα, προέρχομαι από μια χώρα, όπου σε κάθε περιοχή υπάρχει και ένα φεστιβάλ Ακορντεόν. Όταν η Ελπίδα Ρηγούτσου μου πρότεινε να συμμετέχω, ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη διοργάνωση στην Ελλάδα, αλλά υπήρχε ένα ρεπερτόριο ελληνικό με ακορντεόν που κανένας γύρω μας δεν το ήξερε. Οπότε ανταποκρίθηκα με ιδιαίτερη θέρμη και αυτό που έχει γίνει σήμερα, σίγουρα δεν το φανταζόμασταν όταν αρχίσαμε. Κάθε χρόνο, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσκολίες, όμως μας αποζημιώνει η χαρά των συμμετεχόντων και ο ενθουσιασμός του κόσμου», τόνισε η κ. Λούκιτς.

Σεμινάρια

Σημειώνεται ότι στα σεμινάρια της φετινής διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν τρεις σημαντικοί Έλληνες Δάσκαλοι: ο Ηρακλής Βαβάτσικας («Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν»), ο Κωνσταντίνος Ράπτης («Astor Piazzolla για όλους») και ο Δήμος Βουγιούκας (Σεμινάριο Βαλκανικής Μουσικής για ακορντεόν και οργανικά σύνολα).

«Τα σεμινάρια δεν είναι για αρχάριους» διευκρινίζει η κ. Πρίντεζη, προσθέτοντας «πρέπει να παίζεις ακορντεόν για να παρακολουθήσεις ένα πιο εξειδικευμένο εργαστήριο, όπως αυτά. Ωστόσο, φροντίζουμε μέσα από αυτές τις δράσεις, να φέρνουμε πιο κοντά τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το ακορντεόν και να μάθουν πώς παίζεται, ώστε να σπάσει ο πάγος».

Ανοιχτές μουσικές σκηνές και παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των συναυλιών, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα μια ανοιχτή μουσική σκηνή, όπου θα παίξουν οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων και οι δάσκαλοι. Την Πέμπτη 4 Αυγούστου, οι ακορντεονίστες παίζουν στην Ερμούπολη. Μικρές ομάδες σκορπισμένες στον πεζόδρομο, παίζουν μουσική και συναντώνται στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη για να παρουσιάσουν μαζί με τους δασκάλους τους τα αποτελέσματα των σεμιναρίων.

Στο φεστιβάλ θα συμμετέχει επίσης ο Παναγιώτης Ζαφειρίου-PanAccordeon με την έκθεση οργάνων και το εργαστήρι συντήρησης που θα πραγματοποιούνται καθημερινά στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Στην κεντρική αίθουσα της Έπαυλης θα φιλοξενείται και έκθεση φωτογραφίας για το ακορντεόν και τη μουσική. Στην έκθεση οργάνων θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τσαμπούνες από τον Επιμορφωτικό Φιλοτεχνικό Σύλλογο Φοίνικα και έγχορδα από την Αθανασία Μπόλια.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 19:00 στην πλατεία του Φοίνικα, η Άννα Ρακοβίτη (εμψυχώτρια) και ο Παναγιώτης Ζαφειρίου (ακορντεόν) θα παρουσιάσουν το διαδραστικό παραμύθι «Ο Λεόν το ακορντεόν», που θα ταξιδέψει τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ σε τόπους μακρινούς μέσα από μελωδίες και θεατρικό παιχνίδι.

Τέλος, το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 17:00, στον Άγιο Παύλο, θα γίνει συνάντηση με ελεύθερη είσοδο, για όλους τους νέους και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Ράπτη.