Στοιχεία και αριθμοί για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

Ελλείψεις, κενά και απαντήσεις

Τοποθέτηση του Υπ. Υγείας με φόντο τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ και της ΝΔ για τη νέα υγειονομική δομή των Κυκλάδων

Την ομαλή λειτουργία στο μέτρο του δυνατού - προς το παρόν -, της προσφάτως εγκαινιασθείσας υγειονομικής μονάδας στο νησί της Σαντορίνης υπερασπίζεται το Υπουργείο Υγείας με δημόσια ανακοίνωσή του, μετά από την κριτική που ασκήθηκε εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με φόντο το περιστατικό διακομιδής εγκύου σε Νοσοκομείο της Κρήτης.

Με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, η πλευρά του Υπουργείου Υγείας επιθυμεί να γνωστοποιήσει πως ήδη από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε τις “πύλες” της, η υγειονομική δομή παρέχει αξιοπρεπές έργο και ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, σε μία γενικώς δύσκολη πραγματικότητα για το νησιώτικο και όχι μόνο, χώρο της Δημόσιας Υγείας “που διαμόρφωσαν προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Οι καταγεγραμμένες ελλείψεις και τα μεγάλα κενά που υφίστανται στο σύνολο των αντίστοιχων δομών στα νησιά και που για ακόμη μία φορά αποτελούν περιεχόμενο δημοσιευμάτων και αναφορών σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας την καλοκαιρινή περίοδο, έρχονται να καταστούν “όπλο” αντιπολιτευτικής τακτικής, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το Υπουργείο Υγείας, γεγονός που δεν εξυπηρετεί την ουσία του θέματος, η οποία σύμφωνα πάντα με την ίδια πλευρά, είναι η προσπάθεια ενίσχυσης σε γενικότερο επίπεδο της Δημόσιας Υγείας.

Θα πρέπει να τονισθεί πάντως, πως, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για συμπεριφορά Μαυρογιαλούρου αναφερόμενη στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα την ημέρα των εγκαινίων εστιάζοντας κυρίως στο περιστατικό της διακομιδής που πραγματοποιήθηκε και στην αυτοψία που έκανε αντιπροσωπεία της, στη νέα υγειονομική δομή.

ΠΟΕΔΗΝ: Κατ΄ επίφαση η λειτουργία του

“Είναι εμφανής η προχειρότητα, η βιασύνη, η έλλειψη συντονισμού στη λειτουργία του Νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτει ασφαλή κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες Υγείας”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ επικεντρώνοντας την κριτική της και στη λειτουργία της μαιευτικής κλινικής του Νοσοκομείου Θήρας, για το οποίο επισημαίνει πως λειτουργεί χωρίς νεογνολόγο, αναισθησιολόγο, αιμοδοσία κι εργαστήρια. “Έγκυες που διακομίζονται σε νοσοκομεία της Κρήτης ή άλλου νησιού. Γιατροί και νοσηλευτές των 800 ευρώ μηνιαίως, με συμβάσεις εργασίας για έναν χρόνο, που ελλείψει άλλου καταλύματος κοιμούνται τρεις τρεις στα κρεβάτια του” προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ παρακάτω περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που η πλευρά της διαπιστώνει, κάνοντας λόγο μάλιστα για μία κατ΄ επίφαση λειτουργία της δομής.

Τα ανωτέρω στοιχεία κατέγραψε δε, μετά από αυτοψία ενώ στην ανακοίνωσή της με φόντο το περιστατικό της διακομιδής η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως, “Απευθυνόμενος στους πολίτες της Σαντορίνης μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός είπε ότι τώρα οι γυναίκες του νησιού θα γεννάνε στο νέο Νοσοκομείο. Θυμίζει η εξαγγελία την ταινία του Μαυρογιαλούρου για την μαιευτική κλινική που έφτιαξε στην εκλογική του περιφέρεια”.

Υπ. Υγείας: Το ιστορικό της επιτόκου “πρόσταξε” τη διακομιδή

Με δεδομένη και την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το Υπουργείο Υγείας έρχεται να σημειώσει πως, η κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία ταυτίζεται με την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει σύνδεση. “Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της Ν.Δ. και της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας (ΓΝΘ), εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν οι ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ συντάσσονται στα γραφεία της Ν.Δ. ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται στους εκπροσώπους του παλαιού κοινωνικού συμβολαίου ότι οι πολιτικές που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το “φάγανε, φάγανε, φάγανε”. Αν θέλει λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψάξει για “Μαυρογιαλούρους”, των οποίων οι συνεργάτες και σύμβουλοι “φάγανε, φάγανε, φάγανε”, ας ψάξει στους κόλπους της, όπου σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχει πολλές πιθανότητες να ανακαλύψει αρκετούς” σημειώνει χαρακτηριστικά το Υπουργείο Υγείας στην απάντησή του, προσθέτοντας ειδικότερα πως, “Όσον αφορά το περιστατικό της επιτόκου, που μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο της Κρήτης, όπου και έφερε στον κόσμο το παιδί της με ασφάλεια, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πλήρως ενημερωμένη για το συμβάν, δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στους ιατρούς, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποφάσισαν με γνώμονα το ιατρικό ιστορικό της επιτόκου, τη διαδικασία, η οποία αποδεδειγμένα παρείχε τη μέγιστη ασφάλεια για τη μητέρα και το νεογέννητο”.

Σχετικά δε, με την αναφορά για ακόμη πέντε περιστατικών διακομιδής εγκύων, το Υπουργείο τονίζει πως, πρόκειται απλώς για “ψεύδη”.

Αναδρομή στην προσπάθεια... λειτουργίας

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θέλοντας να “φωτίσει” τους λόγους για τους οποίους όπως ισχυρίζεται ασκεί κριτική η αντιπολίτευση με φόντο και την αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποίησε μία σύντομη αναδρομή στην προσπάθεια... και στον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω υγειονομικής δομής. “Το οίκημα λοιπόν που στεγάζει σήμερα το νοσοκομείο είχε αποπερατωθεί από το 2010 και παρέμενε κενό, ξεχασμένο από την πολιτεία. Όταν το 2014 η πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί με το νοσοκομείο, έδωσε εντολή στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), να αποφασίσει την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του νοσοκομείου, προφανώς σε ιδιώτες. Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. το Σεπτέμβριο του 2014. Για κακή τύχη των διαπλεκόμενων συμφερόντων τη διαδικασία “πρόλαβαν” οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου ήταν εξαρχής αδιαπραγμάτευτος, οπότε το νέο Δ.Σ. της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., ακύρωσε την ειλημμένη απόφαση και με βάση την πολιτική βούληση της κυβέρνησης αλλά και σκληρή δουλειά, ετοίμασε προς λειτουργία το νέο δημόσιο ΓΝΘ, το οποίο εγκαινίασε την Παρασκευή 15/07/2016 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσημη επίσκεψη Πρωθυπουργού της Ελλάδας πριν από αυτή του Αλέξη Τσίπρα, στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε πριν από 60 χρόνια”.

Αντικειμενικές δυσκολίες και εξυπηρέτηση περισσότερων από 600 πολιτών κατά τις πρώτες ημέρες

Εκ μέρους του Υπουργείο δίνονται και στοιχεία για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας προκειμένου να τεκμηριώσει την αναφορά του για την ομαλή έναρξη και πορεία της δομής. “Οι αντικειμενικές δυσκολίες που εμφανίζονται στο ξεκίνημα οποιουδήποτε εγχειρήματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της Διοίκησης της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία για τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ΓΝΘ, που φαίνονται παρακάτω” σημειώνει η πλευρά του ίδιου του Υπουργείου στην ανακοίνωσή της, παραθέτοντας τα αριθμητικά στοιχεία: Α. Αριθμός επισκεπτών στα Εξωτερικά Ιατρεία 343: Γενικό Ιατρείο 103, Γυναικολογικό 28, Καρδιολογικό 22, Ορθοπεδικό 38, Παθολογικό 51, Παιδιατρικό 31, Οφθαλμιατρικό 2, Χειρουργικό 15, Ακτινολογικό/Υπερήχων 25, Μικροβιολογικό 43. Β. Αριθμός επισκεπτών στα Επείγοντα Περιστατικά 259: Το ΓΝΘ λοιπόν, παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες, εξυπηρέτησε τις 3 πρώτες ημέρες λειτουργίας του 602 πολίτες”. Όπως καταλήγει στην επίσημη ενημέρωσή του το Υπουργείο Υγείας, “Οι αριθμοί, τους οποίους ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συχνά επικαλείται, αφήνουν για άλλη μια φορά έκθετη τη Ν.Δ., η οποία προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από μεμονωμένα ιατρικά περιστατικά, ξεχνώντας ότι επί διακυβέρνησής της το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υποβαθμιζόταν συστηματικά και σχεδιασμένα, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων”.