Επιστολή Κώστα Δαφνά

Κόντρες, γκρίνια και τριγμοί από την απραξία και γυμνότητα της Δημοτικής μας Αρχής

  • Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2013 - 13:54

Κατά καιρούς ο κ. Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας βγαίνει και κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις,  ότι όλα στον Δήμο μας βαίνουν άριστα, ότι ο Δήμος μας είναι υποδειγματικός, τα οικονομικά του είναι ανθηρά και παρουσιάζουν μάλιστα μεγάλο ταμειακό πλεόνασμα. Από την άλλη τον Δεκέμβριο του 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, ομόφωνα ενέκρινε, προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση του στίβου του ανοιχτού Γυμναστηρίου Πευκακίων προϋπολογισμού δαπάνης 140.000 €. Με συμμετοχή 70.000 € της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλα 70.000 € του Δήμου μας.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατες δηλώσεις του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας και Προέδρου του ΟΠΑΣ κ. Κεράνη, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει βάλει στο Τεχνικό Πρόγραμμα τις 70.000 € ο Δήμος μας ακόμη και σήμερα δεν έχει βάλει ούτε 1 €. Το ίδιο μάλιστα πράγμα είχε γίνει και το 2009 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάλι ψηφίσει και μάλιστα ομόφωνα την ανακατασκευή του ανοιχτού Γυμναστηρίου Πευκακίων. Αλλά και πάλι οι αρμόδιοι είχαν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση αυτή. Προτείνονται λοιπόν και ψηφίζονται από την Δημοτική μας αρχή σχέδια, μελέτες και έργα όχι για να γίνουν, αλλά για να δημιουργήσουν στιγμιαία ευφορία και εφησυχασμό  στους ενδιαφερόμενους και μετά ο φάκελος κλείνει και επέρχεται σκοτάδι και απραξία.

Γιατί αυτή η ασέβεια και περιφρόνηση του κ. Δημάρχου και προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και προς τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες του κλασσικού αθλητισμού, να τους έχουμε στα αζήτητα για να μην πω στα σκουπίδια;

Μετά από αυτά διερωτάται ο κάθε απλός πολίτης και νέος αθλητής, ποιος κοροϊδεύει ποιόν και γιατί για άλλη μια φορά  το Δημοτικό Συμβούλιο βγάζει αποφάσεις που δεν υλοποιούνται, αλλά απλώς εξαγγέλλονται. Υπάρχει συνέπεια, σοβαρότητα, προγραμματισμός και υπευθυνότητα στους αρμόδιους κ. Δήμαρχε και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός να παραιτηθεί μετά από αυτό τον πολυχρόνιο εμπαιγμό και εξαπάτηση των πάντων;

 Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί με τα ταφικά μνημεία του Αγ. Γεωργίου, όταν το 2010 με απόφαση και πάλι του Δημοτικού Συμβουλίου υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του τότε Δήμου Ερμούπολης, για την αποκατάσταση 4 ταφικών μνημείων, με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος μας θα χρηματοδοτούσε το έργο αυτό με 450.000 € (με ορίζοντα τριετίας). Και εδώ η προγραμματική σύμβαση έμεινε στα χαρτιά και τα χρήματα διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.

Με αυτά τα πολιτικάντικα παιχνίδια θα ανανήψει ο τόπος και θα πάει μπροστά ; Περιμένετε φαίνεται το επόμενο έτος που είναι προεκλογικό για τους γνωστούς λόγους να ανοίξετε τον διαφημιζόμενο από σας κορβανά του Δήμου για να κάνετε έργα που θα τα εξαγγείλετε σαν πυροτεχνήματα για να σβήσουν γρήγορα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πήρα μόνο αυτά τα δύο συγκεκριμένα έργα, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα που είχαν την ίδια πιο πάνω τύχη. Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο πάλι ο κ. Κεράνης άσκησε δριμεία κριτική κατά της δημοτικής αρχής και μίλησε για ολιγωρία και αδράνεια του Δήμου μας ως προς την υλοποίηση των έργων  στεγανοποίησης του θεάτρου Απόλλων και του Πνευματικού Κέντρου, που σημαίνει ότι δύο από τις ναυαρχίδες της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, όταν βρέχει μπάζουν νερά από παντού και ο Δήμος δεν είναι σε θέση εδώ και κάποια χρόνια να τα συντηρήσει και να τα προφυλάξει. Ας ελπίσουμε ότι τα έργα αυτά, της στεγανοποίησης των δύο κτιρίων, δηλ. του θεάτρου Απόλλων και του Πνευματικού Κέντρου, να έχουν ολοκληρωθεί πριν το νησί μας διεκδικήσει τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021».

Παράλληλα το μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης του Θεάτρου Απόλλων κ. Χ. Βεκρής, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς κατά της Δημοτικής μας αρχής  για απραξία, ολιγωρία και αδράνεια ως προς την προώθηση και υλοποίηση έργων και υποδομών του νησιού μας, σε συνέντευξή του στο τοπικό τύπο δήλωσε τα εξής : «Σημαντικά έργα για τον πολιτισμό ενταγμένα στο ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να μην γίνουν ποτέ και άλλα οδεύουν σε απένταξη».

Αρχές τώρα του 2011 εξαγγέλθηκε και παρουσιάστηκε το Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης του Κέντρου Ερμούπολης με δέκα έργα,

  1. Δημιουργία ποδηλατοδρόμου,
  2. Κατασκευή παιδικής χαράς Ευρωπαϊκών προδιαγραφών
  3. Ανοιχτός χώρος στάθμευσης (πρώην στρατόπεδο)
  4. Ανάπλαση παιδικής χαράς Πευκακίων
  5. Ανάπλαση παιδικής χαράς Μεταμορφώσεως
  6. Ανακαίνιση θερινού κινηματογράφου Παλλάς
  7. Εξοπλισμός Θεάτρου Απόλλων
  8. Φωτισμός επιλεγμένων κτιρίων ιστορικού κέντρου
  9. Ανάδειξη της ιστορικής αγοράς και
  10. Ανάπλαση παραλίας,

συνολικού προϋπολογισμού έργων  3.500.000 €.

Έχουν περάσει από τότε 2,5 χρόνια και πρόσφατα παρουσιάστηκαν δύο μελέτες, αυτή για την ανάπλαση της παραλίας και το έργο της δημιουργίας ποδηλατοδρόμου, χωρίς να λένε πότε θα αρχίσουν, πότε θα τελειώσουν και πότε θα κατοχυρωθούν τα χρήματα για την εκτέλεση των δύο αυτών έργων. Και για να μην τους αδικήσω, πρόσφατα δημοπρατήθηκε η παιδική χαρά Μεταμορφώσεως.

Αλλά φαίνεται ότι η Δημοτική μας αρχή έχει κατορθώσει πλέον στο νησί μας να ευημερούν οι αριθμοί, τα πλεονάσματα και τα έργα και να εμπαίζονται οι συμπολίτες μας.

Τέλος κ. Δήμαρχε, τι συμβαίνει; Γιατί αυτές οι αναταράξεις; Έχουν σχέση με τις επερχόμενες ζυμώσεις για την μελετώμενη νέα δημαρχική θητείας σας; Ή απλώς εκφράζουν την κατάντια, την ολιγωρία και την αδράνεια του Δήμου μας ;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΝΑΣ

Διαβάστε ακόμα