«Εκπέμπουμε δυναμικό SOS»

  • Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2016 - 06:22

Επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απέστειλε ο Δήμαρχος Μήλου, σχετικά με το αποχετευτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο νησί, και έχει αναφερθεί σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Αυτούσια η επιστολή του Δημάρχου Μήλου, που κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους Βουλευτές του νομού Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΚΕΔΕ:

«Το αποχετευτικό ζήτημα αποτελεί ένα σοβαρό θέμα για το νησί μας εδώ και δεκαετίες, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας.

Η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη της Μήλου τα τελευταία χρόνια, με τη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση και την επιμήκυνση της σεζόν, είχε ως αποτέλεσμα ένα πρόβλημα δεκαετιών, που τα προηγούμενα χρόνια  ήταν μερικώς διαχειρίσιμο, τη φετινή χρονιά να είναι δυσεπίλυτο.

Η σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, των τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων και επομένως των παραγόμενων λυμάτων κατά τρόπο απρόβλεπτο, που κάνει τη διαχείρισή τους αδύνατη με τις υπάρχουσες ανεπαρκείς υποδομές αποχέτευσης, η έλλειψη πόρων για την ολική συντήρηση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, αλλά και για την συντήρηση και αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων υποστηρικτικών υποδομών (αντλίες, σωλήνες, φρεάτια), η ανελέητη γραφειοκρατία και οι αναπάντητες εκκλήσεις βοήθειας προς την Πολιτεία, είναι μερικοί ουσιαστικοί παράγοντες , που σωρευτικά, τη φετινή σεζόν, έχουν κάνει το αποχετευτικό ζήτημα της Μήλου, κυριολεκτικά έναν θερινό εφιάλτη.

Για καλύτερη κατανόηση, είναι χρήσιμο να κάνω μία μικρή αναδρομή στο αποχετευτικό πρόβλημα της Μήλου με ταυτόχρονη αναφορά στις υπάρχουσες μη επαρκείς υποδομές, αλλά και στις παγιωμένες λύσεις ετών, που πλέον δεν μπορούν να ακολουθούνται.

Στη Μήλο λειτουργεί, από το 2009, μονάδα βιολογικού καθαρισμού δυναμικότητας max 420 κ.μ/ημέρα, που χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από την εταιρεία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ, σήμερα IMERYS SA, ως δείγμα προσφοράς ενός ενεργού κοινωνικού εταίρου στην τοπική κοινωνία της Μήλου.

Το έργο αυτό, παρά τις αναμφισβήτητα καλές προθέσεις της χορηγού εταιρείας, σχεδιάστηκε για να καλύψει μέρος των αναγκών, καθώς είχε δυναμικότητα που με τη βία κάλυπτε  το ¼ περίπου του μόνιμου πληθυσμού της Μήλου, με αποτέλεσμα την μερική και όχι συνολική επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος του νησιού μας, ούτε καν κατά το έτος κτήσης της μονάδας.

Η μικρή αυτή μονάδα κατασκευάστηκε σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Μήλου, στην περιοχή Αγία Στυλιανή, χώρο στον οποίο πριν τη δημιουργία της Μονάδας, κατέληγαν οι αγωγοί των ανεξέλεγκτων και ανεπεξέργαστων λυμάτων (περιοχή Τανταλιά), καθώς επίσης και οι εκκενώσεις των υφισταμένων στεγανών και απορροφητικών βόθρων των διάφορων οικισμών. Η κατάσταση αυτή υφίστατο, σύμφωνα με μαρτυρίες, ως παγιωμένη και μοναδική λύση απόρριψης των λυμάτων από το έτος 1982.

Μεγάλο μέρος δε, των επάνω χωριών της Μήλου, εξυπηρετείται χρόνια τώρα, εκτός της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, και πιο συγκεκριμένα από τη δεξαμενή αποβλήτων του οικισμού Π. Τριοβασάλου (Βολάδα), της οποίας τα λύματα μεταφέρονται με το βυτιοφόρο του Δήμου πλέον, στον βιολογικό.

Κατά τη θερινή δε περίοδο, λόγω των αυξημένων αναγκών, ο μεγάλος όγκος λυμάτων που προέρχονταν από τα βυτιοφόρα, κατέληγαν σε μία απομακρυσμένη από τη θάλασσα και τους οικισμούς περιοχή, που δεν κατοικείται, ούτε είναι καλλιεργήσιμη, και απορρίπτονταν σε μία φυσική τρύπα (φιρές). Αυτός ο αναγκαστικός και παγιωμένος για σειρά ετών τρόπος απόρριψης των λυμάτων δεν είχε ποτέ δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο νησί μας.

Η Δημοτική Αρχή, ωστόσο, έχοντας θέσει ως κύρια προτεραιότητα την επίλυση του αποχετευτικού ζητήματος του νησιού και αναγνωρίζοντας την ανάγκη κατασκευής μιας μεγάλης μονάδας βιολογικού καθαρισμού για να καλύψει το σύνολο των πραγματικών αναγκών της Μήλου, με προοπτική 20ετίας, σε συνεργασία με τη μελετητική εταιρεία ΡΟΙΚΟΣ ΑΕ και με Δικαιούχο την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, βάσει της ΚΥΑ, προχώρησε στον σχεδιασμό για την ένταξη και υλοποίηση του έργου ΕΕΛ Μήλου, το οποίο καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ 2007-2013, με προϋπολογισμό 6.699.200 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε στην υλοποίηση λόγω έλλειψης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Θ ξανακαταθέσουμε στο ΕΣΠΑ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ μόλις έχουμε ΑΕΠΟ.

Ολοκληρώσαμε την προμελέτη και προχωρήσαμε για την έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) κάτι που δυστυχώς χρειάστηκε πάνω από δύο έτη, καθώς έπρεπε να επιλυθούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την υφιστάμενη μονάδα, όπως η αρμόδια υπηρεσία μας υποδείκνυε.

Σήμερα, επιρσσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη με τη δική σας συνδρομή, η Υπηρεσία ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοικησης Αιγαίου, να αποστείλει προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, την κατατεθειμένη ΜΠΕ με τίτλο «Δίκτυα και ΕΕΛ Μήλου».

Η μεγάλη αυτή μονάδα θα επιλύσει το αποχετευτικό πρόβλημα του Αδάμαντα και των πάνω χωριών της Μήλου όχι όμως και του απομακρυσμένου τουριστικού οικισμού των Πολλωνίων, που ενώ εντάσσεται στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, κατά τη θερινή περίοδο ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους. Για τον οικισμό αυτό, δεδομένου, ότι βρίσκεται σε απόσταση 14χλμ από τη Μονάδα (Αγ. Στυλιανή), οι μελετητές έχουν γνωμοδοτήσει ότι απαιτείται η κατασκευή ξεχωριστού ΕΕΛ Πολλωνίων, με δίκτυα περισυλλογής και διάθεσης λυμάτων. Και ενώ έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την δημοπράτηση της μελέτης του έργου, ελλείψει αναπτυξιακού προγράμματος που να καλύπτει την χρηματοδότηση μελετών (για τόσο μικρούς οικισμούς) δεν έχουμε λάβει καμία θετική απάντηση στα επανειλημμένα αιτήματά μας για χρηματοδότηση.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω, λοιπόν, είναι, παρά τις χρόνιες προσπάθειές μας, οι χρονοβόρες διαδικασίες και η έλλειψη πόρων, να μη μας επιτρέπουν την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Με βάση τα ανωτέρω, στην παρούσα φάση η κατάσταση έχει ως εξής:

-          Η υπάρχουσα μονάδα ΒΙΟΚΑ δεν αντέχει τον μεγάλο προσθετικό όγκο λυμάτων από βυτιοφόρα

-          Οι υποστηρικτικές υποδομές αποχέτευσης (αντλιοστάσια, φρεάτια, αγωγή), από τα τελευταία σημεία προς τη μονάδα του βιολογικού δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες και έχουν υποστεί ζημιές.

Αποτέλεσμα αυτών, είναι να έχουν δημιουργηθεί υπερχειλίσεις σε κάποια φρεάτια, γεγονός, που κάποιοι, υποκινούμενοι από ευτελή κίνητρα εκμεταλλεύτηκαν και αντί να μας το γνωστοποιήσουν, το δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλοντας να δώσουν άλλη διάσταση στο θέμα, με βλαπτικό όμως αποτέλεσμα για την εικόνα του νησιού μας και με πρόθεση να ακυρωθεί η συλλογική προσπάθεια που γίνεται το τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του σπάνιου τουριστικού προϊόντος της Μήλου.

Με τη σθεναρή παραδοχή, ότι ένας μικρός νησιωτικός Δήμος, χωρίς επαρκείς πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό δεν δύναται να δώσει οριστικές λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών χωρίς την έμπρακτη αρωγή της Πολιτείας, εκπέμπουμε δυναμικό SOS, για την άμεση και οριστική επίλυση του αποχετευτικού ζητήματος στο νησί μας.

Γι να γίνει αυτό απαιτείται η άμεση, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, χρηματοδότηση του Δήμου μας:

-          Για την επισκευή και συντήρηση της υπάρχουσας μονάδας ώστε να γίνει λειτουργική 100%, με το ποσό των 120.000 ευρώ

-          Για την επισκευή και αντικατάσταση αντλιών μεταφοράς των λυμάτων και την προμήθεια εφεδρικών, με το ποσό των περίπου 50.000 ευρώ

-          Για την κατασκευή νέου αγωγού μεγαλύτερης διατομής (από τελικά αντλιοστάσια προς μονάδα) κατασκευή νέων φρεατίων (και με την πρόβλεψη φρεατίων υπερχείλισης χωρίς να υπάρχει ρύπανση), με το ποσό περίπου των 100.000 ευρώ

-          Για την προμήθεια κινητής compact μονάδας βιολογικού, για λύματα που μεταφέρονται από βυτιοφόρα μόνο, στο χώρο της μονάδας, ποσού περίπου 150.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως στα ανωτέρω, η συνδρομή της Πολιτείας για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, επιβάλλει την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης ΑΕΠΟ «Δίκτυα και ΕΕΛ Μήλου» αλλά και την χρηματοδότηση της μελέτης και της προμήθειας μιας κινητής compact μονάδας, για την κάλυψη τουλάχιστον του παραλιακού μετώπου του οικισμού των Πολλωνίων, συνοδευόμενη από το απαιτούμενο δίκτυο και αντλιοστάσια, προμήθεια και έργο ποσού περίπου 350.000 ευρώ.

Τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου από την αποχέτευση δεν μπορούν να καλύψουν ούτε την πιο μικρή δαπάνη, η δε ΣΑΤΑ του 2017 υπολείπεται για να καλύψει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 8.000 ευρώ περίπου, των συμβασιοποιημένων έργων.

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα, επιβάλλει γενναίες και διαφοροποιημένες λύσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των νησιών μας σε υποδομές και χρηματοδοτήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί.

Αναφερόμενος δε σε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν την κατάσταση αυτή για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα, δηλώνω με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμαυρώσει την άρτια τουριστική εικόνα του νησιού μας, που με τόσο κόπο και συλλογική προσπάθεια έχει χτιστεί.

Η δημοτική αρχή, είναι θεματοφύλακας του σπάνιου και μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Μήλου και της ευημερίας του νησιού των κατοίκων του και πράττει ότι χρειάζεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων της για να γίνει αυτό». 

Ετικέτες: