Μέτρα και αντίμετρα

  • Παρασκευή, 15 Ιουνίου, 2018 - 12:29

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι την ερχόμενη διετία μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα υποστούμε συνεχόμενα σοκ, καθώς μετά την μείωση στις συντάξεις θα ακολουθήσει και η καθήλωση του αφορολόγητου ορίου έως και τα 5.700 ευρώ. Η εφαρμογή των αντίμετρων, εφόσον επιβεβαιωθεί θα μας προσφέρει ισχνές και αδύναμες ανάσες από το 2020, ενώ για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι θα λάβουμε παροχές για το 2019, θα πρέπει το πλεόνασμα να αυξηθεί κατά μισή μονάδα από τον στόχο του 3,5% του Α.Ε.Π. Η αλήθεια είναι ότι και μεταξύ των Κυβερνητικών βουλευτών ευρέως ακούγεται και μεταφέρεται ότι μπορεί να υπογράψουμε μέτρα 18,4 δις, αλλά παρουσιάζουμε και αξιοπρόσεκτες εξισορροπητικές παρεμβάσεις, εννοώντας ίσως τα περιβόητα αυτά αντίμετρα των 14 δις.

Τώρα διερωτώμαι πως 1,2 δις σε επενδύσεις χαρακτηρίζονται ως αντίμετρα ενώ υπάρχουν στον προϋπολογισμό, ή και άλλο 1,2 δις σε προγράμματα του ΟΑΕΔ χαρακτηρίστηκαν ως αντίμετρα και θα μπορούσαν να είναι στον προϋπολογισμό. Φυσικά και διακρίνουμε ότι η εικόνα στην περιοχή των μέτρων που θα παρθούν είναι ξεκαθαρισμένη και κλειδωμένη, ενώ στην περιοχή των αντιμέτρων το τοπίο είναι θολό και το οποίο θα ξεκαθαρίσει εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη από φέτος μέχρι και το 2022.

Θεωρώ προσωπικά θετική ανακοίνωση μιας και ειπώθηκε από Υπουργό της Κυβέρνησης στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, η πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου για κάθε μια αποχώρηση που θα γίνεται (παλιά ίσχυε για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη) και ελπίζω να τηρηθεί αυτή η αναλογία ώστε Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και δημόσιες υπηρεσίες (όπως στην υγεία) να ανασάνουν μιας και όλες λειτουργούσαν και λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό. Το πολυνομοσχέδιο φυσικά κουβαλάει και άλλες εκπλήξεις όπως αυτή που μας γνωρίζει ότι από το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 τους, ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Επίσης από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, έπειτα από μια περίοδο (2015-2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχίσει ήδη το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 774 ευρώ. Επίσης από το 2019 έως και το 2022 δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Τα μόνα σοβαρά αλλά όχι βέβαια αντίμετρα είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις της περιόδου 2020 – 2022, συνολικού ποσού 6 δισεκατομμυρίων, που όμως θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια.

Απ΄ ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι επικρατεί μεγάλο μπέρδεμα με τα μέτρα και τις χρονολογίες, άντε να συγκρατήσεις μέτρα και αντίμετρα και να τα συγκρίνεις με σιγουριά και ακρίβεια τι θα επικρατήσει και να προβλέψεις μέχρι το 2020 τι θα ισχύσει.

Οπωσδήποτε υπάρχει και αντίλογος που λέει ότι πρέπει να σχεδιαστεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που στόχο θα έχουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των νυν μέτρων στα νοικοκυριά, θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

Ας ευχηθούμε όλοι μας για το καλό της χώρας μας να επικρατήσει η λογική , η ειλικρίνεια και η σύνεση μεταξύ μας.

Σύρος 15-06-2018

 

Μάρκος Α. Δαδάος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα