Επιστολή Μάρκου Δαδάου

Περί υδροπλάνων

  • Τετάρτη, 7 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Σύρος 01/08/2013

‘’Επαναφέρει τα υδροπλάνα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου’’, ‘’Μελλοντικοί σχεδιασμοί’’, ‘’Συνέδριο στην Σύρο για το εναλλακτικό μέσο μεταφοράς’’, ήταν μερικοί από τους χτυπητούς τίτλους που φιλοξένησε η εφημερίδα ‘’ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ’’ στην πρώτη της σελίδα στις 31 Ιουλίου 2013. Μια αναφορά με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μιας και το γεγονός αυτό είναι μέρος αυτού που όλοι ονομάζουμε ‘’Μεταφορές – Επικοινωνία – Συγκοινωνία’’. Κατ΄ αρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το συνέδριο ναι μεν το διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης, αλλά μετά από έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, στο οικονομικό κομμάτι του.

Προσωπικά δεν θέλω να φανεί ότι είμαι πολέμιος και αντίθετος αυτού του εγχειρήματος, απλά διατηρώ ορισμένες επιφυλάξεις για το πώς θα λειτουργήσει, ποιους θα εξυπηρετήσει και ποιο θα είναι το κόστος μεταφοράς. Δηλαδή επί της ουσίας δεν έχω πεισθεί για το πόσο θα εξυπηρετήσει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους επώνυμους με κάποια οικονομική δυνατότητα, καθ΄ όσον όπως μας επιβεβαιώνει και ο κος Περιφερειάρχης, το εισιτήριο δεν θα είναι φθηνό και αυτό ακούγεται λογικό, μιας και οι θέσεις επιβατών δεν θα είναι και πολλές σε κάθε πτήση με υδροπλάνο.

Επίσης αναφέρθηκε από τον κο Περιφερειάρχη, ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να διεκδικήσει από την πολιτεία την επιδότηση των εισιτηρίων των υδροπλάνων βασιζόμενη στο θέμα της άγονης γραμμής, αλλά και της νησιωτικότητας. Αυτομάτως όμως γεννάται το ερώτημα, υπάρχει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις επιδοτήσεις των πλοίων και γι΄ αυτές των υδροπλάνων, ή απλώς συζητάμε επί ώρες χωρίς να έχουμε απαντήσει σε ένα τέτοιο βασικό ερώτημα δυνατότητας επιδότησης και σ΄ αυτό το μεταφορικό μέσον. Ο Κυκλαδίτης και ειδικά ο Συριανός πολίτης δυστυχώς με το θέμα της ενδοεπικοινωνίας και της αντίστοιχης επιδότησης αυτών, δεν έχει αποκομίσει και την καλλίτερη γνώμη και άποψη, διότι πόσεις φορές όλοι μας δεν διαπιστώσαμε πως τα τρία πλοία της ενδοεπικοινωνίας έγιναν δύο και ευτυχώς πολύ λίγες φορές για λίγο χρονικό διάστημα έγιναν και ένα. Για ποια εξυπηρέτηση νησιωτών θέλει να μιλήσουμε ο κος Περιφερειάρχης; Η ακτοπλοΐα τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στις Κυκλάδες είναι ανεπαρκής για όλα σχεδόν τα νησιά. Ίσως κάποιοι να θεωρούν πως εμείς οι νησιώτες είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το να κάνουμε μόνο διαπιστώσεις δεν αρκεί, έπρεπε χθες – προχθές να είχαμε διεκδικήσει τα αυτονόητα όπως ομολογεί και ο κος αντιπεριφερειάρχης στην τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο συνέδριο.

Ειδικά η Σύρος κύριε Περιφερειάρχη είναι εντελώς παρατημένη στην τύχη της, φυσικά με αυτό δεν θέλω να πω ότι έχετε και την αποκλειστική ευθύνη μιας και η διεκδίκηση είναι και θέμα του δήμου μας. Επειδή όμως εμείς ως Περιφέρεια, το μέλημά μας είναι ο σχεδιασμός και ο εντοπισμός τέτοιων προβλημάτων, καλό θα ήταν επικουρικά να πιέσουμε και να βοηθήσουμε για λύση όλων αυτών των προβλημάτων. Η Σύρος Πρωτεύουσα του νομού και συγχρόνως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έμεινε εντελώς απομονωμένη τουλάχιστον ακτοπλοϊκώς με Θεσσαλονίκη, Βόρειες Σποράδες, Μυτιλήνη, Κρήτη, γραμμές ακτοπλοϊκές που παλιά υπήρχαν και έφερναν ζωντάνια και οικονομική ανάσα στο νησί μας και συγχρόνως έδιναν την δυνατότητα της απευθείας επίσκεψης των πολιτών, από και προς αυτούς τους προορισμούς.

Αυτά τα θέματα για πολλούς θεωρούνται λεπτομέρειες κύριε Περιφερειάρχη, για τον τόπο αυτό όμως πιστεύω ότι είναι και γραμμές επιβίωσης των πολιτών. Λυπάμαι που αναγκάστηκα να αναφέρω όλα τα παραπάνω, αλλά το έκανα για να σας τονίσω ότι πράγματι τα υδροπλάνα παραμένουν ένα σοβαρό εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, αρκεί αυτό το δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα να σχεδιαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετήσει το νησιώτη και να είναι ανά πάσα στιγμή εφικτό και οικονομικά προσιτό και για τον τελευταίο πολίτη που με τις τωρινές οικονομικές δυνατότητές του αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο.

Βασική όμως προϋπόθεση πριν ξεκινήσει αυτός ο σχεδιασμός, να βρεθούν απαντήσεις και να δοθούν λύσεις στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα που υφίσταται μέχρι και σήμερα , διότι αλλιώς θα θεωρηθεί κοροϊδία να πείσουμε τον κόσμο για την ύπαρξη των υδροπλάνων ενώ και σήμερα ο Κυκλαδίτης κάτοικος της Θήρας, ακόμα και της Νάξου για να έρθει σε φουλ καλοκαιρινή σεζόν στην Σύρο πρέπει να έρθει μέσω Μυκόνου.

Εύχομαι όλοι μας γρήγορα να καταλάβουμε ότι για να διατηρήσουμε τα νησιά μας, αυτούς τους επίγειους παράδεισους, η προσπάθεια και ο αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός. Από εμάς τουλάχιστον τους αυτοδιοικητικούς ο απλός πολίτης που μας ψήφισε , έχει την απαίτηση να λύσουμε τα προβλήματά του, μέσα από ένα καθημερινό αγώνα διεκδίκησης από την Κεντρική εξουσία.

Μάρκος Δαδάος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα