Παρουσίαση του 2ου έτους του προγράμματος «Recognize and Change», βράβευση των τριών καλύτερων μαθητικών βίντεο και οι προετοιμασίες για την τρίτη φάση

Επτά φοιτητές σε ρόλο νέου εκπαιδευτή

Για τις δράσεις του διεθνούς έργου «Recognize and Change», που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-2019 ενημερώθηκε το κοινό της Σύρου μέσα από την εκδήλωση – κατακλείδα της δεύτερης χρονιάς και προπομπός του τρίτου και τελευταίου κύκλου, που διοργανώθηκε από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2018 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με αποδέκτες νέους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, γονείς και κατοίκους του νησιού. Έχει ως στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σχετικά με θέματα ταυτότητας, σχέσεων, διαφορετικότητας και διακρίσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προβλήθηκαν βίντεο των μαθητών που συμμετείχαν στα περσινά εργαστήρια από το Επαγγελματικό Λύκειο, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Σύρου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η βράβευση των τριών καλύτερων.

Οι νικήτριες ομάδες απέσπασαν χρηματικό έπαθλο, 800 ευρώ η καθεμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου που συμμετείχαν τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη χρονιά του προγράμματος, θα αξιοποιήσουν μέρος του επάθλου για να ταξιδέψουν την επόμενη εβδομάδα στη Νάξο με σκοπό τη διάδοση του «Recognize and Change» στο έτερο κυκλαδίτικο νησί.

Αλληλεπίδραση ντόπιων και ξένων

Ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων ότι, στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το residential course, η διήμερη «προπόνηση» των νέων εκπαιδευτών πριν από την είσοδό τους στα σχολεία του νησιού για τη διεξαγωγή των εργαστηρίων. Σημειώνεται ότι οι νέοι εκπαιδευτές ανέρχονται στα επτά άτομα και είναι όλοι φοιτητές.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, Ευγενία Κόλλια «μία ημέρα είχαμε στήσει το banner μας και ένα τραπέζι με υλικό προωθητικό στο Πνευματικό Κέντρο, όπου τα παιδιά κάνουν μαθήματα και οι φοιτητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον». Προσθέτει μάλιστα ότι τα παιδιά, που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έχουν όρεξη και ανυπομονούν να ξεκινήσουν έργο. «Είναι ωραίο που θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ντόπιων και φοιτητών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κόλλια, σημειώνοντας πως στο παρελθόν μεταξύ των νέων εκπαιδευτών υπήρχαν και φοιτητές, οι οποίοι όμως δε συνέχισαν λόγω υποχρεώσεων. Αυτή τη φορά, το έργο θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή συνολικά δώδεκα εκπαιδευτών (πέντε παλαιών και επτά καινούριων). «Υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν από την πρώτη φάση και αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο. Κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτές φέρνουν καινούρια πράγματα και γίνονται πιο έμπειροι», καταλήγει