Τοποθέτηση του βουλευτή Ν. Συρμαλένιου

Οι πληγές του θαλάσσιου τουρισμού

  • Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Ο Βουλευτής δήλωσε ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου επιφέρει σοβαρά ''πλήγματα'' στο θαλάσσιο τουρισμό διότι καταργεί το cabotage, αφήνοντας έτσι τις ελληνικές θάλασσες σε σκάφη τρίτων χωρών εν λευκό, κάτι το οποίο έρχεται σε αντιπαράθεση με την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και θα ανέλθει η ανεργία σε μεγαλύτερα ποσοστά, στερώντας έτσι από το ΝΑΤ πόρους που προέρχονται από εισφορές.

Όσο για τα δήθεν εκατομμύρια ευρώ που είχαν υποσχεθεί με την άρση του cabotage δεν ήρθαν ποτέ, επισημαίνει ο βουλευτής, αντίθετα οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες ναυτικούς και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι απασχολούνται χωρίς κάλυψη ασφάλειας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Θετικό βέβαια χαρακτήρισε ο κ. Συρμαλένιος την καθιέρωση του Μητρώου Σκαφών κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε φορολογικό έλεγχο των σκαφών αναψυχής. Παράλληλα όμως τόνισε ότι στο νομοσχέδιο αφήνονται παράθυρα φοροδιαφυγής μέσω ''εικονικών ναυλώσεων'' και ''χαριστικών φορολογικών ρυθμίσεων''.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση που αφορά στα σκάφη μέχρι 24 μέτρα, για ναύλωση τους χωρίς πλήρωμα, κάτι το οποίο απαλλάσσει από τις υποχρεωτικές μέχρι σήμερα οργανικές θέσεις του πληρώματος, θα προκαλέσει προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ενώ σε περίπτωση που το σκάφος προσλάβει κυβερνήτη, υπάγεται υποχρεωτικά σε ασφάλιση του ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να θιγούν πάλι τα συμφέρονται του ΝΑΤ.

Επίσης σχολίασε τη θεσμοθέτηση της συγχώνευσης του Οίκου Ναύτου με το Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας, αλλά και την καθιέρωση του πλοίου ασφαλείας για επείγουσες ανάγκες των νησιών και των κατοίκων τους, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται το δικαίωμα των ναυτικών στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ρυθμίσεις που ευνοούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών κρουαζιέρας, ενώ όσον αφορά στις διατάξεις για θέματα του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο βουλευτής δήλωσε ότι επί της ουσίας ακυρώνει την λειτουργία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος διότι υποβιβάζει ο ίδιος ο αρχηγός του Λιμενικού.

Τέλος τονίζει ότι ισοπεδώνονται οικονομικά οι εργαζόμενοι της πλοηγικής υπηρεσίας, οι οποίοι εξαιρούνταν από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και θα χάσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους.

 

Ετικέτες: