Επικοινωνιακές τακτικές του Δημάρχου

Με δικά του στεγανά και τακτικές αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, την ενημέρωση για τα δημοτικά θέματα, λειτουργώντας υπό όρους συγκεκριμένων επικοινωνιακών επιλογών.

Το όποιο δημοτικό έργο, οι ενέργειες και ο τρόπος λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος επιλέγει να το επικοινωνεί μακράν των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία επιχειρεί να χρησιμοποιεί προς εξυπηρέτηση των τακτικών που επιλέγει.

Μία από τις τακτικές αυτές είναι η έκδοση δελτίων τύπου, στα οποία παρουσιάζει τα γεγονότα που θέλει, αποδίδοντας σε αυτά το ύφος και το περιεχόμενο που επιθυμεί και τα οποία δημοσιεύονται στο σύνολο των ηλεκτρονικών Μέσων, σε μία μαζική αναπαραγωγή.

Εκτός αυτού, προσφιλή του ενασχόληση αποτελεί και η άσκηση της πολιτικής του μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων είναι θερμός θιασώτης, όπως η συνεχής χρήση τους το αποδεικνύει.

Κάθε αρθογραφία που αφορά σε δημοτικά θέματα ή δημοτικά πρόσωπα και εμπεριέχει σχολιασμό και εντοπισμό σφαλμάτων επί πράξεων και γεγονότων, συναντά την άμεση στοχοποίηση από πλευράς του Δημάρχου, καθώς αποδεικνύει ότι δεν ανέχεται την κριτική ή παράθεση της άλλης οπτικής από την δική του.

Αντί απαντήσεων επί της ουσίας, για τα θέματα που αφορούν στις πράξεις, τις τακτικές, τις αποφάσεις και τις ενέργειες του, επιλέγει την επίθεση στο πρόσωπο των αρθογράφων, την επαγγελματική τους αμφισβήτηση και την αποδόμηση του Μέσου.

Όταν καλείται να τοποθετηθεί και να εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του, μέσω συνεντεύξεων, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου με τον δημοσιογράφο, αρνείται επικαλούμενος την πιθανότητα παραχώρησης συνέντευξης τύπου εκ μέρους του.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η ανάλυση των θεμάτων μέσω συνεχών ερωταπαντήσεων αποκλείεται, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα διευκρινίσεων και επεξηγήσεων στις απαντήσεις που δίνονται.

Και προκαταλαμβάνοντας δε τους σχολιασμούς, που θα επιχειρήσουν να αποδώσουν την παρούσα κριτική των Δημαρχιακών επιλογών στην άρνηση του να παραχωρήσει συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη», ενημερώνουμε ότι η κίνηση αυτή ήταν ο πλέον πρόσφορος τρόπος επιβεβαίωσης της αποφυγής εκ μέρους του ενός δημοσίου διαλόγου.

Σε κάθε προσπάθεια πολέμιων τακτικών εκ μέρους του Δημάρχου προς τον δημοσιογραφικό λόγο, τον αφήνουμε στην προσφιλή του ενασχόληση με την άσκηση της πολιτικής του ηλεκτρονικού καφενείου στην οποία αρέσκεται, όπως και της επιλογής του να προβάλλεται μόνο στα φίλια προς αυτόν Μέσα Ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά, ενάντια σε όλα αυτά ο τοπικός τύπος θα συνεχίζει να δημοσιογραφεί επί της ουσίας των θεμάτων και όσο για αυτά που ο ίδιος δημοσιεύσει, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα «Ευτυχώς που ο κόσμος έχει κρίση και δεν περιμένει τέτοια δημοσιεύματα για να σχηματίσει άποψη».

Ετικέτες: