Η πραγματική διάσταση των έργων του σχολείου της Βάρης και του συνεδριακού κέντρου

Σχολιασμοί λασπολογίας από τη Δημοτική Αρχή

Σε αριστοτέχνη της παραποίησης και του αποπροσανατολισμού εξελίσσεται η Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης, όπως αποδεικνύεται από τους σχολιασμούς σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αρέσκεται να ασκεί την πολιτική της, αντί επίσημων τοποθετήσεων και επί του συνόλου των θεμάτων που αφορούν στα έργα που χρησιμοποίησε απλά και μόνο ως ενισχυτικά του Δημαρχιακού προφίλ.

Σχόλια αντί έργων επιλέγονται ως τακτική της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να παραποιηθεί η σχετική με το έργο του σχολείου της Βάρης αρθρογραφία, αποσιωπώντας επιμελώς τον όποιο άλλο σχολιασμό για τα λοιπά έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος.

Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για στοχοποίηση της εφημερίδας, την οποία παρουσιάζει ως αντίθετη με την υλοποίηση του έργου, πέρα από κακεντρεχής και αποπροσανατολιστική, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί απλώς ως αστεία, καθώς ζητούμενο από πλευράς της εφημερίδας είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί το έργο και όχι απλά να χρησιμοποιείται ως «πυροτέχνημα» για δημιουργία εντυπώσεων.

Ζητούμενο είναι να ασκείται πολιτική από τη Δημοτική Αρχή μέσω των πράξεων υλοποίησης όχι μόνο του παρόντος αλλά όσο το δυνατόν περισσότερων έργων που κρίνονται αναγκαία για το νησί και όχι πολιτική ανέξοδων υποσχέσεων και μεγαλόστομων εξαγγελιών για δημιουργία εντυπώσεων.

Για το έργο του σχολείου της Βάρης

Ειδικά για το έργο του σχολείου της Βάρης, σε συνέχεια των προηγούμενων ρεπορτάζ, τα οποία αμφισβήτησε η Δημοτική Αρχή μέσω κακεντρεχών σχολιασμών, το οποίο όμως είναι το μόνο με το οποίο ασχολείται καθώς είναι και το μόνο που έχει μία προοπτική υλοποίησης, θα πρέπει να αναφερθούν και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία.

Το έργο το «ωρίμαζε» η «ΕΓΝΑΤΙΑ», η οποία είχε και όλες τις σχετικές αρμοδιότητες, βάσει της προγραμματικής σύμβασης.

Ο Δήμος και να ήθελε δεν είχε αρμοδιότητα παρέμβασης.

Η εμπλοκή του Δήμου στο έργο καθ’ όλη την διάρκεια ωρίμανσης του ήταν πολύ συγκεκριμένη, όπως με την οικοδομική άδεια του έργου, που εκτελέστηκε από την Πολεοδομία και το θέμα του οικοπέδου, το οποίο εξασφαλίστηκε μέσω παραχώρησης.

Όλες οι άλλες ενέργειες ωρίμανσης του έργου, όπως η ανάθεση και η επίβλεψη των μελετών, η εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων από τα υπουργεία, η αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων, έγιναν με ευθύνη της «ΕΓΝΑΤΙΑ».

Όμως αξίζει να σημειωθεί και η καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου ως προς την τακτοποίηση των παρατηρήσεων της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής που εκκρεμούσαν.

Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2014 η «ΕΓΝΑΤΙΑ» κατέθεσε στην Διαχειριστική Αρχή, όπως η νομοθεσία ορίζει, τα τεύχη δημοπράτησης για να λάβει την σύμφωνη γνώμη, προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατήσει.

Τότε παρατηρήθηκαν κάποιες ελλείψεις που είχαν να κάνουν με το κτιριολογικό, δηλαδή με το κατά πόσον οι προβλεπόμενες στα σχέδια αίθουσες του σχολείου αρμόζουν με τις προϋποθέσεις.

Η άλλη, ίσως και σοβαρότερη παρατήρηση σχετιζόταν με τη γεωτεχνική μελέτη σχετικά με τα γεωλογικά δεδομένα, δηλαδή την καταλληλότητα του παλιού κτίσματος και κατά πόσον θα έπρεπε αυτό να ενισχυθεί ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα κατά την εκσκαφή για την ανέγερση του νέου.

Πέραν αυτών των δύο βασικών παρατηρήσεων, έγιναν και άλλες δύο παρατηρήσεις ήσσονος σημασίας σχετικά με τα τεύχη δημοπράτησης.

Ακολούθησαν κάποιες βελτιώσεις από την πλευρά της «ΕΓΝΑΤΙΑ» και τον Ιούλιο επανήλθε προς έγκριση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, από όπου υπήρξαν οι ίδιες παρατηρήσεις και μόλις τώρα, έναν χρόνο μετά, κατάφερε να τις τακτοποιήσει.

Τώρα εάν επιλέγει η Δημοτική Αρχή να λάβει τα εύσημα για την ωρίμανση ενός έργου στο οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να έχει καμία εμπλοκή, τότε θα πρέπει να επωμιστεί και τα αρνητικά της καθυστέρησης ενός ολόκληρου χρόνου για την τακτοποίηση των παρατηρήσεων αυτών.

Οπότε η επιλεκτική εκμετάλλευση της ωριμότητας του έργου από τη Δημοτική Αρχή, πέφτουν στο κενό, καθώς εάν επιθυμεί να καπηλευτεί την ωρίμανση του θα πρέπει να επωμιστεί και την κωλυσιεργία ενός ολόκληρου χρόνου για τη διευθέτηση των παρατηρήσεων.

Όσον αφορά στην εξαγγελία περί δημοπράτησης του έργου έως το τέλος του μήνα, αποτελεί ανεδαφική εξαγγελία, καθώς η διαδικασία των σχετικών εγκρίσεων, μετά την τροποποίηση της σύμβασης με την «ΕΓΝΑΤΙΑ», απαιτούν βάθος χρόνου τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

Για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου

Παρά του ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να αποσιωπά την πρόταση δημιουργίας συνεδριακού κέντρου στη Σύρο και πως εξελίχθηκε το θέμα από την αμφίσημη στάση του Δημάρχου, ζητήθηκε εκ μέρους της εφημερίδας να υπάρξει απάντηση επί του θέματος, από τον Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο για την προοπτική εξέλιξης του.

Ερωτώμενος ο κ. Χατζημάρκος σχετικά με την πρόταση για ανάληψη του κόστους συντήρησης του Πνευματικού Κέντρου και παράλληλης μετατροπής του σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, ο ίδιος έθεσε το πλαίσιο επί του οποίου κινήθηκε η σχετική πρόταση και οι προοπτικές που τίθενται.

Συγκεκριμένα ο Περιφέρειαρχης ανέφερε ότι «Υπάρχουν δυο συζητήσεις που διεξάγονται παράλληλα και θα σας περιγράψω με ακρίβεια το περιεχόμενο και των δύο, οπότε πιστεύω ότι θα διευκρινιστούν και όλα τα ερωτήματα.

Η πρώτη συζήτηση αφορά την αναζήτηση τρόπου διάσωσης, μέσω της συντήρησης του, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου. Στο Πνευματικό Κέντρο, ένα εμβληματικό κτίριο της Σύρου με μεγάλη ιστορία, σημασία για την ζωή της Σύρου αλλά και συναισθηματική αξία για τους κατοίκους του νησιού, θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης αφού παρουσιάζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα και η προστασία και η ανάδειξη του απαιτεί παρεμβάσεις.

Η δεύτερη συζήτηση αφορά την κατασκευή ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου που θα δώσει την δυνατότητα στην Σύρο να αναπτύξει συστηματικά την ανάληψη συνεδρίων, δράση που θα στήριζε σημαντικά την οικονομική ζωή της Σύρου.

Αυτό λοιπόν που επίσης συζητήθηκε, στην διοίκηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, είναι η πιθανότητα του συνδυασμού των δύο παραπάνω στόχων με την ταυτόχρονη υλοποίηση τους. Δηλαδή την ανάληψη της ευθύνης συντήρησης του Πνευματικού Κέντρου Σύρου από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, με κατασκευή εντός αυτού και ενός σύγχρονου συνεδριακού χώρου που θα είναι στην υπηρεσία της οικονομίας του νησιού».

Για τις συζητήσεις που έχουν υπάρξει σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης αυτού του έργου, ο κ. Χατζημάρκος επαλήθευσε το χθεσινό ρεπορτάζ λέγοντας ότι «Έχουμε κάνει τις σχετικές επαφές με τον Δήμαρχο Σύρου κ. Γιώργο Μαραγκό, έχουμε κάνει την συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου και βρισκόμαστε στο στάδιο της διερεύνησης όλων των δυνατών σεναρίων».

Για την πιθανότητα απομάκρυνσης της λύσης του Πνευματικού Κέντρου για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, κατόπιν της αντιφατικής στάσης του Δημάρχου, ο Περιφερειάρχης χωρίς να κρίνει τίποτε πλέον ως δεδομένο, επιβεβαίωσε πως «Οι προβληματισμοί από πλευράς Δήμου Σύρου, σε ότι αφορά την συνδυαστική λύση, μας έχουν γίνει γνωστοί και όπως συζητήσαμε την περασμένη εβδομάδα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, θα εξετάσουμε με χρονοδιάγραμμα το επόμενο δίμηνο, όλες τις διαφορετικές λύσεις. Αυτό σημαίνει πως σήμερα είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στην λήψη απόφασης».

Ετικέτες: