Έως το τέλος Μαΐου εκτιμάται πως θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος χρήσης δημοτικών ποδηλάτων στην Ερμούπολη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής

Αναμονή μία “ανάσα” πριν το καλοκαίρι

Με βασική εκκρεμότητα – σήμερα - την απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία των υπηρεσιών λειτουργίας, επίβλεψης και συντήρησης των ποδηλατικών σταθμών και των ποδηλάτων, εκτιμάται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, πως εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου θα “ανοίξει” η δυνατότητα χρήσης τους.

Αν και απομένει διάστημα μικρότερο του ενός μήνα για την έναρξη των κυκλοφοριακών μέτρων που θα ορίσουν την εφαρμογή της πεζοδρόμησης στο ιστορικό κέντρο και η πόλη χρειάζεται να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία επιπλέον εναλλακτική “οδό” μετακίνησης για τους κατοίκους κι επισκέπτες της, ωστόσο, προς το παρόν παρατηρείται αναμονή.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην τηλεφωνική επικοινωνία τους με την εφημερίδα οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών, Σταύρος Γουσγουνέλης και Γιώργος Παπαμανώλης αντίστοιχα, οι διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία, ώστε οι χρήστες των ποδηλάτων να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Απευθείας ανάθεση για τη λειτουργία με κόστος 14.000 ευρώ

Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι και την απόφαση απευθείας ανάθεσης σε “εξειδικευμένη εταιρεία”, ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως για το σύνολο του έργου που θα κληθεί να φέρει εις πέρας ο ανάδοχος, προβλέπεται πως θα απαιτηθεί το ποσόν των 14.000 ευρώ. Πρόσθεσε δε, πως, “κατόπιν έρευνας αγοράς της Τεχνικής Υπηρεσίας” υπήρξε η σχετική εισήγηση προς την Οικονομική Υπηρεσία, η οποία και καλείται να προωθήσει τη διαδικασία για την ανάληψη των υπηρεσιών από τον ανάδοχο.

Η διάρκεια της σύμβασης θα διαρκέσει 12 μήνες και όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, το ποσό ανέρχεται σε αυτό το ύψος, δεδομένου ότι είναι “σχεδόν μονοπωλιακή η κατάσταση στην Ελλάδα” σε επίπεδο γνώσης λειτουργίας των σύγχρονων ποδηλατικών σταθμών με αυτόματα συστήματα και κάρτες, από την πλευρά των εταιρειών που υφίστανται.

Περιγράφοντας το κομμάτι του έργου που θα κληθεί ο ανάδοχος να διεκπεραιώσει, ανέφερε πως, “οποιοσδήποτε αναλάβει, θα πρέπει να μεριμνά για θέματα κορεσμού των σταθμών και να μεταφέρει ποδήλατα σε άλλους για την εξυπηρέτηση των δημοτών, καθώς και να παρέχει τηλεφωνικές υπηρεσίες βοήθειας σε χρήστες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ θα υπάρχει και το site που θα λειτουργεί ώστε να ενημερώνεται ο καθένας για τον αριθμό των διαθέσιμων ποδηλάτων σε κάθε σταθμό”.

Διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Παπαμανωλης πως έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ιστοσελίδα για τη λειτουργία του συστήματος των δημοτικών ποδηλάτων, η οποία δεν αποκλείεται να συνδέεται με την ιστοσελίδα του Δήμου.

Συνεχίζοντας την αναφορά του για το θέμα της είσπραξης του αντιτίμου χρήσης, μετά την πρώτη ώρα που το κάθε ποδήλατο θα παρέχεται δωρεάν, εξήγησε πως, η χρέωση θα κλιμακώνεται, ενώ η πληρωμή θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιείται και μέσω πιστωτικής κάρτας. Μάλιστα, πρόσθεσε πως, ο ανάδοχος θα έχει υποχρέωση “να αποδίδει κάθε τρίμηνο τα έσοδα από τις συνδρομές προς τον Δήμο”. Σημείωσε δε, πως, στις υποχρεώσεις του θα περιλαμβάνεται και η συντήρηση των σταθμών καθώς και των ποδηλάτων.

“Πιστεύω πως εντός δεκαπενθημέρου θα έχει προχωρήσει η διαδικασία και θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία τους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ολοκληρώνοντας το θέμα, με τον κ. Γουσγουνέλη να προβαίνει στην αντίστοιχη εκτίμηση χρόνου.

Απομένουν λεπτομέρειες στον ποδηλατόδρομο

Σχετικά με τον απαιτούμενο εξοπλισμό ώστε η Σύρος να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία της λειτουργίας των δημοτικών σταθμών ποδηλάτων, ο κ. Γουσγουνέλης επεσήμανε πως, έχουν παραληφθεί τα 70 ποδήλατα, τα οποία και φυλάσσονται προς το παρόν σε κατάλληλο κλειστό χώρο και ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες έχουν τοποθετηθεί οι σταθμοί σε κατάλληλα σημεία της πόλης και πλησίον περιφερειακών parking. Όπως είχε αναφερθεί σε προγενέστερο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο ένας ποδηλατικός σταθμός θα έχει δυνατότητα εγγραφής ενώ ο Δήμος προμηθεύτηκε 500 συνδρομητικές κάρτες και 70 άδειες χρήσης λογισμικού ελέγχου θέσεων κλειδώματος των ποδηλάτων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό που απομένει αφορά στην ολοκλήρωση της σήμανσης του ποδηλατόδρομου. “Θα τοποθετήσουμε και μόνιμη σήμανση με ειδικές στάμπες στον διάδρομο, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι είναι ποδηλατόδρομος γιατί αρκετός κόσμος τον χρησιμοποιεί ως πεζοδρόμιο” τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Θέσεις για ιδιωτικά ποδήλατα. Δυνατότητα χρήσης και μετά την πεζοδρόμηση

Δεδομένου όμως, πως το σύνολο των δημοτών που χρησιμοποιούν ποδήλατο, δεν θα προβεί στη χρήση αποκλειστικά και μόνο δημοτικών ποδηλάτων αφού διαθέτει δικά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε πως, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ο Δήμος να μπορέσει να προμηθευτεί διαφορετικούς μικρούς σταθμούς για το κέντρο της πόλης, τονίζοντας πως, στους σταθμούς που υφίστανται ήδη, μπορεί να κλειδώσει μόνο δημοτικό ποδήλατο.

“Προσπάθειά μας είναι να αγορασθούν σταθμοί ποδηλάτων για τα ιδιωτικά ποδήλατα ώστε να μην σταθμεύουν άναρχα και να υπάρχουν θέσεις. Πήραμε άδεια για μία θέση πίσω από το κτίριο που στεγάζεται η ΔΟΥ κι ενδεχομένως τοποθετήσουμε διακριτικές κατασκευές, σε κάποια σημεία επί των πεζοδρομίων στην παραλία”.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα δυνατότητας χρήσης των δημοτικών ποδηλάτων αλλά και στην ερώτηση αν αυτή η “υπηρεσία” του Δήμου θα περιοριστεί μόνο κατά το διάστημα της πεζοδρόμησης, ο κ. Γουσγουνέλης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας πως, “Σίγουρα δεν θα λειτουργούν οι σταθμοί μόνο το καλοκαίρι. Όλα εξαρτώνται βέβαια από τις καιρικές συνθήκες. Τον χειμώνα θεωρώ πως θα είναι καλό να τα αποσύρουμε για να προστατευθούν. Άλλωστε κανείς δεν θα προχωρά στη χρήση τους. Το διάστημα όμως θα το εξετάσουμε”.

Τέλος, ο ίδιος κλήθηκε να ενημερώσει αν έχει υπάρξει εξέλιξη σχετικά με τον ποδηλατόδρομο στην οδό Μπαρμπέτα (όπισθεν ΙΚΑ), ο οποίος και θα κατασκευαστεί, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο “επέκταση” εκείνου στην παραλιακή οδό της πόλης από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και την πόλη. “Πολύ σύντομα πιστεύουμε να ξεκινήσουν και οι εργασίες διαμόρφωσης του ποδηλατόδρομου στην οδό Μπαρμπέτα. Ενώ ήμασταν έτοιμοι για υπογραφή μας ζήτησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μία επιπλέον άδεια, οπότε πρέπει να αποστείλουμε αυτήν την επιπλέον άδεια για να μας εγκρίνουν τη σύμβαση. Δεν θέλουμε να αφήσουμε το θέμα μετά από την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσει μέσα στη σεζόν η κατασκευή του” δήλωσε καταλήγοντας.

Ετικέτες: