Οικονομικός “μποναμάς” για τον επιχειρηματικό κι εμπορικό κόσμο της Σύρου, η επισκεψιμότητα του Πάσχα

Πασχαλινό όφελος για τις επιχειρήσεις

Ανακουφισμένη οικονομικά παρουσιάζεται η επιχειρηματική κι εμπορική κοινότητα της Σύρου λόγω της πασχαλινής περιόδου, κατά την οποία, το αυξημένο κύμα επισκεψιμότητας οδήγησε σε οικονομική Ανάσταση τις επιχειρήσεις, μετά από έναν ιδιαιτέρως ζοφερό χειμώνα.

Αν και ο πασχαλινός παλμός συνεχίζει να χτυπά, με αρκετούς επισκέπτες να παραμένουν στο νησί και τα τρέχοντα 24ωρα, ωστόσο, η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών εστίασης και του εμπορικού κόσμου που μίλησαν στην εφημερίδα, οικονομικά, αποτιμάται άξια λόγου.

Τόσο η αυξημένη προσέλευση επισκεπτών σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, όσο και η σημαντική καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, συνέδραμαν την επιχειρηματική πλευρά από οικονομικής απόψεως, κατόπιν μίας “ψυχρής” χειμερινής σεζόν, στη διάρκεια της οποίας, δοκιμάστηκαν οι αντοχές της.

Αναφορικά με την κίνηση και την επισκεψιμότητα στις τοπικές επιχειρήσεις, τοποθετήθηκαν σε πρώτο επίπεδο ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Εστίασης “Τερψιχόρη”, Δημήτρης Αρβανίτης, καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης.

 

Επιχειρήσεις εστίασης: Περισσότερο από ικανοποιητική η κίνηση

Εμφανώς ικανοποιημένος από την επικσεψιμότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης παρουσιάστηκε ο πρόεδρος των επιχειρηματιών – μελών της “Τερψιχόρης”. Αν και όπως διευκρίνισε ο οριστικός απολογισμός θα προκύψει τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο, δήλωσε πως, “Πρώτη εκτίμηση είναι ότι πράγματι επισκέφθηκε το νησί περισσότερος κόσμος από πέρυσι” γεγονός που όπως εξήγησε, αποτυπώθηκε και οικονομικά, καθώς, “ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις εστίασης”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Η εικόνα που έχουμε είναι θετική” και μάλιστα όπως τόνισε, οι επισκέπτες στο νησί ξεκίνησαν να φθάνουν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας κατά το φετινό Πάσχα. “Η επισκεψιμότητα ξεκίνησε να διαπιστώνεται από την προηγούμενη Κυριακή και την Μεγάλη Δευτέρα, εξέλιξη πολύ σημαντική” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω, πως, η σταδιακή αύξηση του κόσμου στο νησί, αποτυπώθηκε αλλά και κορυφώθηκε από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά. “Κυρίως Μεγάλη Παρασκευή αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες, ήταν όλες οι επιχειρήσεις γεμάτες από κόσμο. Όλα τα εστιατόρια δούλεψαν, αλλά και τα μπαρ και οι καφετέριες της πόλης γενικότερα. Η κίνηση ήταν όχι μόνον ικανοποιητική, κάτι περισσότερο...” υποστήριξε κατηγορηματικά, απαντώντας παράλληλα και για την εικόνα της λειτουργίας των επιχειρηματιών απέναντι στους πελάτες τους. “Προσπαθήσαμε από την πλευρά μας, να βελτιώσουμε και να διορθώσουμε όποια λάθη έγιναν την περυσινή χρονιά και σκοπός μας, φέτος, αποτέλεσε να φύγει ο κάθε επισκέπτης έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Απ΄ όσο γνωρίζω, δεν υπήρξαν παράπονα, αν και μπορεί να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες για μεμονωμένες περιπτώσεις, όταν θα γίνει ο συνολικός απολογισμός” πρόσθεσε ο κ. Αρβανίτης, επαναλαμβάνοντας πως, “Θέλουμε να αναχωρήσει ο κόσμος ευχαριστημένος ώστε να τον κερδίσουμε τόσο για τα επόμενα διήμερα ή τριήμερα, όσο και για την προσεχή σεζόν”.

Επεξηγώντας τη θέση του Συλλόγου σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του χρόνου κατά τον οποίο οι εν δυνάμει επισκέπτες μπορούν να επιλέγουν το νησί για ολιγοήμερες διακοπές, τόνισε πως, “Επειδή ως νησί, δεν έχουμε πολλές κλίνες συνολικά, είναι καλό να επεκτείνεται η σεζόν και η Σύρος να γίνεται σταδιακά προορισμός και για μικρές άλλες περιόδους, πέραν της καλοκαιρινής σεζόν και του Πάσχα” ανέφερε σχετικά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, πως, η παρούσα πασχαλινή κίνηση, “Ήταν μία οικονομική ένεση και ήταν πράγματι μία καλή οικονομική ένεση προκειμένου να βγουν κάποια σπασμένα του χειμώνα” αφού όπως σχολίασε, “Είχαμε έναν σκληρό χειμώνα”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θέλησε να επισημάνει, πως έως και το τέλος της εβδομάδας, “θα παραμείνει κάποιος κόσμος στο νησί”, αναφέροντας επιπλέον, πως, η Σύρος κινείται ακόμη στον πασχαλινό ρυθμό. Από την πλευρά του μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, “Ίσως είναι η πρώτη φορά που συνέβαλαν όλοι οι φορείς και οι Αρχές του τόπου για τον συντονισμό και την οργάνωση σε επίπεδο νησιού, ώστε οι επισκέπτες του Πάσχα να απολαύσουν τις διακοπές τους, αλλά και να χαρούν την περιφορά των Επιταφίων”. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, υπογράμμισε τέλος, πως, “Αξίζει συγχαρητηρίων και η απόφαση να ανοίξει ο χώρος πλησίον του λιμένα για να απορροφήσει έναν μεγάλο όγκο οχημάτων την Μεγάλη Παρασκευή” καθώς όπως εξήγησε, “Έμεινε ο κόσμος ευχαριστημένος, ήταν κοντά στην πόλη και υπήρξε η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί στη μετακίνησή του άμεσα”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, “Η συνεργασία των φορέων και των τοπικών Αρχών απέδωσε καρπούς” σε κάθε επίπεδο.

 

Εμπορικά καταστήματα: Μονόδρομος να εστιάσουμε στον τουρισμό

Ανάλογου ύφους είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου σχετικά με την κίνηση του Πάσχα στις εμπορικές οδούς και τα καταστήματα, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως, “Η πρώτη εικόνα είναι αρκετά θετική” αναφέροντας πως, “Ήρθε αρκετός κόσμος στη Σύρο”.

Σύμφωνα με τις εικόνες που καταγράφηκαν στις εμπορικές οδούς της Ερμούπολης, ο Ευάγγελος Αλεξανδρίδης σχολίασε πως, “Η πόλη είχε ζωντάνια με τον κόσμο”, προσθέτοντας πως, “αν και οικονομικά μπορεί να υπήρχε περιθώριο για μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου, ωστόσο, ήταν θετική η επισκεψιμότητα και οι αγορές που έγιναν, ακόμη και αν έγιναν δειλά κάποιες φορές”.

Έως και τη σημερινή ημέρα, ο ίδιος τόνισε πως, για την κίνηση στα καταστήματα, “Υπάρχει ικανοποίηση προς το παρόν” αφού σε γενικές γραμμές, “υπήρξε κίνηση στην αγορά”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Αυτό πρέπει να το αναφέρουμε” τονίζοντας επιπλέον πως, “Είμαι αισιόδοξος για την οριστική εικόνα που θα διαμορφωθεί στο τέλος της εβδομάδας από όλους τους ιδιοκτήτες των εμπορικών”. Αξιολογώντας σημαντική την οικονομική στήριξη εκ μέρους των επισκεπτών του Πάσχα, ο κ. Αλεξανδρίδης θέλησε να επισημάνει πως, η στροφή στον τουρισμό, αποτελεί μία βασική οδό προς την οικονομική ώθηση των εμπορικών καταστημάτων και όχι μόνον. “Νομίζω ότι τώρα πλέον είναι μονόδρομος να ασχοληθούμε σοβαρά με τον τουρισμό. Οπότε και οι επαγγελματίες έχουν αντιληφθεί ότι έχει σημασία αυτό - και πράγματι - έδειξαν ένα καλό “πρόσωπο”” δήλωσε κατηγορηματικά, τονίζοντας πως, αν και η περίοδος του Πάσχα δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με την καλοκαιρινή σεζόν στη Σύρο, ωστόσο, για τον εμπορικό κόσμο “προσδοκία μας είναι να κινηθούμε και το καλοκαίρι, θετικά”. Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, θέλησε να σημειώσει πως, η επισκεψιμότητα στον βαθμό που μπόρεσε να καταγραφεί στο νησί, βάσει και των δυνατοτήτων της Σύρου, ήταν απόρροια της προώθησης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. “Βοήθησε σημαντικά η προβολή της Σύρου το Πάσχα αφού συνέδραμε και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του εορτασμού. Το Πάσχα για το νησί της Σύρου είναι ένα γερό χαρτί, που δεν διαθέτουν άλλα νησιά, ακόμη και αναπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί. Θεωρώ ότι οι πασχαλινοί επισκέπτες έμειναν ευχαριστημένοι” ανέφερε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας τέλος πως, “το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε για την καλοκαιρινή περίοδο”.