Χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 1 εκ. ευρώ εξασφαλίζει η ΔΕΥΑ Σύρου από πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τον πλήρη έλεγχο του δικτύου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Περιορισμός των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης

Έργο ζωτικής σημασίας που θα χαρίσει πολυεπίπεδο όφελος, δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΣ, Γ. Παπαμανώλης

Στον πλήρη έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης της Σύρου με σκοπό τη δυνατότητα παρέμβασης σε άμεσο χρόνο προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχοντας διεκδικήσει και κατοχυρώσει χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), με σκοπό τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, που θα ευνοήσει στην κατεύθυνση του περιορισμού της απώλειας νερού.

Τα καθημερινά προβλήματα, όπως αυτά διαπιστώνονται σε όλες τις περιοχές του νησιού και κυρίως στην Ερμούπολη στο πλαίσιο των σημερινών δυνατοτήτων ελέγχου που έχει η ΔΕΥΑ Σύρου, προσδοκάται να περιοριστούν, ενώ ταυτόχρονα, στόχος για το ΔΣ αποτελεί και η βελτίωση της ποιότητας του νερού, αλλά κυρίως η επάρκεια των αποθεμάτων με παράλληλη μείωση των διαρροών.

Η πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα η ΔΕΥΑ Σύρου έχοντας υποβάλει σχετική πρόταση - προ έτους - ανταποκρινόμενη στη σχετική πρόσκληση που είχε απευθύνει το αρμόδιο Υπουργείο, κατάφερε να αποσπάσει ποσό ύψους σχεδόν 1 εκ. Ευρώ, μετά και την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος “Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών” του ΕΣΠΑ 2014-2020, την οποία κι ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πλέον, το συνολικό ποσό που αφορά στο πρόγραμμα φθάνει τα 86 εκ. Ευρώ, με το αρμόδιο Υπουργείο να καλύπτει στο σύνολό τους τις ώριμες προτάσεις – μελέτες που είχαν κατατεθεί προς χρηματοδότηση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης κατόπιν των θετικών εξελίξεων που προέκυψαν από την αύξηση της χρηματοδότησης και με δεδομένη την εξασφάλιση του σημαντικού ποσού για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για την ουσία και το όφελος που θα προκύψει για τη Σύρο, από την τοποθέτηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου του δικτύου ύδρευσης.

Η αύξηση της χρηματοδότησης κατά 56 εκ. ευρώ άναψε “πράσινο φως” για τη Σύρο

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου ανέφερε αρχικά πως το ΔΣ είχε καταθέσει την πρότασή του με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για το σοβαρό πρόβλημα των διαρροών του δικτύου, που όπως δήλωσε και παρακάτω, η αντιμετώπιση του αποτελεί “στρατηγικό στόχο” για τη Δημοτική Επιχείρηση.

“Ήταν για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, μία προκήρυξη του 2016 στην οποία είχε καταθέσει τότε πρόταση η ΔΕΥΑΣ και δεν υπήρχε άλλη εξέλιξη μέχρι πριν από ένα τρίμηνο περίπου που υπήρξε κινητικότητα” διευκρίνισε πρωτίστως, λέγοντας παράλληλα πως, για την περίπτωση της Σύρου, “Καταθέσαμε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητηθεί αλλά δεν ήμασταν αισιόδοξοι γιατί ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ήταν μόλις 30 εκ. Ευρώ”. Το αρχικό ποσό χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος μάλιστα, με φόντο τις τεράστιες και σοβαρές ανάγκες των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού σε όλη τη χώρα, άφηνε χωρίς κάλυψη τη Σύρο, η οποία στη σχετική κατάταξη που προχώρησε το αρμόδιο Υπουργείο βρισκόταν στην 41η θέση.

“Αν κατά μέσο όρο είναι 1 εκατ. ευρώ μία πιθανή πρόταση ανά φορέα, βγαίνουν 30 φορείς και άρα, στην κατάταξη ήμασταν στην 41η θέση, οπότε δεν περιμέναμε θετική εξέλιξη” σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας όμως πως η απόφαση γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης με ποσό άνω των 50 εκ. Ευρώ, ευνόησε τη Σύρο.

“Πριν από μία εβδομάδα υπήρξε αύξηση κατά 56 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού της πρόσκλησης. Ήμασταν στην 41η θέση στην κατάταξη στους 102 φορείς. Με την αύξηση της χρηματοδότησης περίπου το 90% των φορέων θα ενταχθεί στο πρόγραμμα” πρόσθεσε παρακάτω, γνωστοποιώντας πως, την Παρασκευή (12/1/2018) έληγε η προθεσμία για την κατάθεση των ενστάσεων, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ΔΕΥΑ Σύρου “θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα”.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της πρότασης που κατέθεσε η Σύρος, ο ίδιος ανέφερε πως αφορούσε σε 1,2 εκ. Ευρώ, με το ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβει τελικά η Δημοτική Επιχείρηση – βάσει κατάταξης - να ανέρχεται στο ποσό του σχεδόν 1 εκ. Ευρώ.

Στρατηγικός στόχος για τη ΔΕΥΑ ο περιορισμός των διαρροών”

Εστιάζοντας στην ουσία του προγράμματος, αλλά και στο τί θα προσφέρει αυτό σε πρακτικό επίπεδο για τη βελτίωση λειτουργίας και απόδοσης του δικτύου ύδρευσης του νησιού, ο Γιώργος Παπαμανώλης υπήρξε συγκεκριμένος, τονίζοντας κατηγορηματικά πως θα επιτευχθεί ο έλεγχος αυτού σε όλη την έκταση της Σύρου.

“Ο περιορισμός των διαρροών είναι στρατηγικός στόχος του σημερινού διοικητικού συμβουλίου και από οικονομικής και από περιβαλλοντικής απόψεως” σημείωσε, εξηγώντας παράλληλα πως, “λειτουργούσε σύστημα τηλεελέγχου των αντλιών παλαιότερα, όχι όμως στο σύνολο του δικτύου”.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν ορισμένες ανάγκες σε επίπεδο αποτελεσματικού ελέγχου του δικτύου ύδρευσης η σημερινή διοίκηση – βάσει των όσων πρόσθεσε - τους τελευταίους μήνες έχει αγοράσει κι έχει τοποθετήσει στην Ερμούπολη σχετικό εξοπλισμό, αφού στα γεωγραφικά όριά της εντοπίζονται και διαπιστώνονται τα πιο σοβαρά προβλήματα.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Ερμούπολη κι αυτό φαίνεται κι από τα προβλήματα του Ιουλίου του καλοκαιριού που μας πέρασε. Πέρα από τις συγκυρίες της διακοπής ρεύματος και των βλαβών που μας έκαναν να εισέλθουμε στην καλοκαιρινή περίοδο χωρίς εφεδρείες, ο λόγος που δεν επέτρεψε να καλυφθεί η ζήτηση από την παραγωγή ήταν και οι διαρροές” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Με φόντο τα παραπάνω, θέλησε να επανέλθει στο θέμα της “αγοράς δυο μονάδων τηλεμετρίας κατά το τελευταίο τρίμηνο”, οι οποίες τοποθετήθηκαν “σε καίρια σημεία” ώστε η ΔΕΥΑ Σύρου να παρακολουθεί το δίκτυο στην πόλη. “Σκάβουν συχνά στην Ερμούπολη τα συνεργία τα δικά μας με σκοπό τον περιορισμό κι έλεγχο των διαρροών, γι αυτό και βλέπουν οι δημότες συχνά να ανοίγουμε χαντάκια, για να διορθώνουμε προβλήματα”. Όπως επανέλαβε δε, “Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις διαρροές”.

Εξ αποστάσεως έλεγχος συνολικά στο δίκτυο του νησιού

Μέσα από την αξιοποίηση της ανωτέρω χρηματοδότησης, η ΔΕΥΑ Σύρου αναμένεται να “τρέξει” τους επόμενους μήνες την προσπάθεια για τον πλήρη έλεγχο του δικτύου ύδρευσης.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο Γιώργος Παπαμανώλης, “Το πρόγραμμα αυτό, η μελέτη, προβλέπει ένα κεντρικό σύστημα εξ αποστάσεως ελέγχου σε όλες τις εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις, αφαλατώσεις, δεξαμενές και με αυτό το σύστημα θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί το υπάρχον σύστημα που αφορά την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, έλεγχο και τηλεχειρισμό αντλιών και βανών”. Όπως διευκρινίζει μάλιστα συμπληρωματικά, “Πρακτικά θα είναι πιο εύκολο να καταλάβει η ΔΕΥΑ Σύρου το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει” επιχειρώντας “σε πραγματικό χρόνο και σε μόνιμη βάση”.

Ενημερώνοντας σχετικά με τον βαθμό και την κρισιμότητα του προβλήματος των διαρροών, ο ίδιος τόνισε μόνον, πως αυτό διαπιστώνεται καθημερινά, γεγονός που απασχολεί ιδιαιτέρως έντονα την πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου. “Καθημερινά μπορεί να προκύπτουν προβλήματα. Όμως μελλοντικά, θα δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθείται το δίκτυο συστηματικά και με ένα εξειδικευμένο λογισμικό η στάθμη, η παροχή και η πίεση και η ποιότητα του νερού. Οπότε αν υπάρξει μία μεταβολή στα δεδομένα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί η διαρροή και μετά με ειδικό εξοπλισμό να εντοπιστεί και το ακριβές σημείο” πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη πως, “Αυτό το σύστημα θα αφορά όλο το δίκτυο σε όλο το νησί” γνωστοποιώντας μάλιστα πως θα υπάρχουν 35 σταθμοί ελέγχου, το λογισμικό, ο κεντρικός server που αναλύει τα δεδομένα, ώστε “αυτά να είναι εύληπτα και να μπορεί εύκολα να καταλάβει ο χειριστής, ο χρήστης, την περιοχή στην οποία υπάρχει το πρόβλημα”.

Πιθανή αιτία διαρροών, οι αυξομειώσεις πίεσης

Ερωτηθείς αν η ΔΕΥΑ Σύρου είναι σε θέση να γνωρίζει σε ετήσια βάση την ποσότητα της απώλειας του νερού εξαιτίας διαρροών που παρουσιάζει το δίκτυο, ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως αυτό δεν είναι εφικτό. “Δεν είναι εύκολο να πούμε κυβικά. Παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν αυτοματισμοί και μετρητές που έχουν τοποθετηθεί σε κάποια σημεία αλλά όχι σε όλο το δίκτυο όπως είπα, βλέπουμε ότι υπάρχουν σε περιοχές τη νύχτα καταναλώσεις, όχι σε μετρητές καταναλωτών, αλλά υπάρχει ροή νερού, η οποία όταν προκύπτει τα ξημερώματα, δεν μπορεί να σημαίνει κατανάλωση” διευκρίνισε σχετικά, λέγοντας ταυτόχρονα πως, ούτε οι αιτίες που προκαλούν τις διαρροές είναι γνωστές, ωστόσο το πρόβλημα διαπιστώνεται καθημερινά.

“Αν ήταν γνωστό το γιατί σπάνε οι σωλήνες, θα είχαν βρεθεί σωλήνες που θα ήταν 100% ασφαλείς. Αλλά ουσιαστικά και λογικά είναι οι αυξομειώσεις της πίεσης από περιοχή σε περιοχή” πρόσθεσε παρακάτω, επαναλαμβάνοντας με σαφήνεια πως, “οι μεταβολές αυτές καταπονούν τους σωλήνες και αυτό που διαπιστώνω και από τον Αύγουστο είναι πως οι ζημιές και οι διαρροές που εντοπίζονται είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα”.

Υπογράμμισε αρκετές φορές μάλιστα πως, “εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα και βλέπουμε πως κάθε μέρα υπάρχει ένα σημείο που εντοπίζεται με πρόβλημα, το οποίο είτε μας το υποδεικνύει ένας δημότης, είτε εντοπίζεται από την παρακολούθηση των ελέγχων που κάνουν τα συνεργία”.

Σαφές και πολυεπίπεδο κέρδος με φόντο τη λειτουργία του δικτύου

Πέραν των ανωτέρω, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου προσδιορίζοντας με σαφήνεια το πολλαπλό όφελος που θα έχει η Δημοτική Επιχείρηση από τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του δικτύου, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως θα προκύψει αποδοτικότερη λειτουργία και περιορισμός κόστους.

“Αφενός θα περιορίσουμε τις διαρροές και θα αυξηθεί ουσιαστικά η διαθεσιμότητα του νερού και από την άλλη πλευρά, θα λειτουργήσει και αποδοτικότερα όλος ο χειρισμός, όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και του δικτύου για να έχουμε όφελος και στο λειτουργικό κόστος” σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λιτή αναφορά και στον χρόνο κατά τον οποίο εκτιμά ο ίδιος, πως η ΔΕΥΑ Σύρου θα μπορέσει να προωθήσει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

“Θα περάσει ένα διάστημα για να αξιολογηθούν οι ενστάσεις και ουσιαστικά μετά θα πρέπει να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αυτά να ελεγχθούν από τη Διαχειριστική Υπηρεσία του αρμόδιου Υπουργείου” συμπλήρωσε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον διαγωνισμό θα έχουμε από τον Μάιο και μετά. Τη γραπτή απόφαση ένταξής μας την περιμένουμε τέλος του μήνα (σσ. Ιανουαρίου)”.

Εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης στο α΄ 6μηνο του 2018

Εκτός των ανωτέρω, που όπως απάντησε ο κ. Παπαμανώλης, μελλοντικά θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια εξασφάλισης επάρκειας νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο με φόντο την αυξημένη ζήτηση που προκύπτει ήδη από πέρυσι λόγω επισκεψιμότητας, θέλησε να υπενθυμίσει τις ενέργειες προμήθειας συμπληρωματικής μονάδας αφαλάτωσης, η οποία και θα εγκατασταθεί εντός του προσεχούς διαστήματος.

“Περιμένουμε από μέρα σε μέρα την έγκριση του προϋπολογισμού και είναι έτοιμη η μελέτη για την προμήθεια μίας κινητής μονάδας που θα ενισχύσει την παραγωγή και μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2018 θα έχει τοποθετηθεί” σημείωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας στη συνέχεια πως, “είχαμε πει ότι αναζητούμε χρηματοδότηση για την μεγαλύτερη μονάδα των 2.000 κυβικών ημερησίως” προσπάθεια, που όπως υπογράμμισε, βρίσκεται σε εξέλιξη. “Αυτό το βήμα σε δεύτερη φάση, αν και είναι παράλληλη διαδικασία γιατί αναζητούμε χρηματοδότηση” ανέφερε σχετικά, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, η φορητή μονάδα, η προμήθεια και το κόστος αυτής θα καλυφθεί με χρήματα της ΔΕΥΑ Σύρου.