Της Μαρίας Ρώτα

Όταν η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επισκέφθηκε πριν 20 χρόνια τη Σύρο

  • Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2019 - 06:10

Ήταν Μάιος του 2000 όταν έγιναν τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης με μια πρωτοφανή για τα Συριανά χρονικά παρουσία επισήμων, με κορυφαίο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο, Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων ενός Μουσείου, που χαρακτηρίστηκε ως “πρώτο” στην Ελλάδα και... έως σήμερα, 20 χρόνια μετά, αποτελεί μια άσβεστη ζωντανή μνήμη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Πόλης του Κερδώου και Λόγιου Ερμή.

Μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Δεκαβάλλα, της αναπληρώτριας υπουργού κ. Παπαζώη, του υπουργού Αιγαίου κ. Νίκου Σηφουνάκη κ.α η τότε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τόνισε τη διπλή σημασία που έχει το Βιομηχανικό Μουσείο “ως χώρος που τεκμηριώνει την ιστορία, σώζει τα κελύφη των κτιρίων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας”.

Εξέφρασε τη χαρά της η κ. Μενδώνη για τα θυρανοίξια ενός κέντρου Πολιτισμού, όπως είναι το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, που θεωρείται το πρώτο και σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας.

Τις ίδιες εκείνες ημέρες που έγιναν τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου, υπήρξε και ένα Συνέδριο Νομικών στη Σύρο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Ερμούπολης με τη συμμετοχή των Ανωτάτων Δικαστηρίων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι διοργανωτές του συνεδρίου ευχαρίστησαν τον τότε Δήμαρχο κ. Δεκαβάλλα για την άριστη διοργάνωση του συνεδρίου και παράλληλα ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν είχε χρόνο να παρακολουθήσει για ένα, έστω εικοσάλεπτο, λίγο από το θέμα του Συνεδρίου. Ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος με ιδιαίτερη ευχαρίστηση δέχθηκε να συμμετάσχει για λίγο και ως ακροατής στις εργασίες του υψηλού επιπέδου του συνεδρίου και ως ομιλητής για ελάχιστο χρόνο. Απεχώρησε μετά το τέλος της ομιλίας του και....όταν βγήκε από την αίθουσα του Συνεδρίου μαζί με την κ. Λίνα Μενδώνη....θέλησα να γνωρίσω στα μικρά παιδιά του Μουσείου μας (που είναι απέναντι από την αίθουσα των συνεδριάσεων στο Πνευματικό Κέντρο), τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον πλησιάσαμε, τον χαιρετίσαμε, μαζί με τα παιδιά με ευγένεια και με άριστη συμπεριφορά και οι μικροί μας “ξεναγοί” του ζήτησαν να του γνωρίσουν την αρχαία ιστορία του νησιού μας.

Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκε να ακούσει την ξενάγηση των παιδιών, αλλά και η κ. Μενδώνη με χαμόγελο ακολούθησε και με ρώτησε: είναι δυνατόν τόσο μικρά παιδιά να γνωρίζουν την αρχαία ιστορία; Μπράβο τους!

Μουσείο (αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης

Ο κ. Στεφανόπουλος ήταν λάτρης του αρχαίου πολιτισμού και γνώστης της ιστορίας μας. Τα παιδιά τον υποδέχθηκαν προσφέροντας λουλούδια και ένα κομμάτι οψιανό!* Ενθουσιάστηκε. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που γνώριζε σε τι χρησίμευε στους αρχαίους ο οψιανός. Η κ. Μενδώνη ως αρχαιολόγος γνώριζε τον οψιανό και συνεχάρη τα παιδιά που σ' αυτή την ηλικία γνώριζαν τόσο άριστα τα αρχαιολογικά ευρήματα, ιδιαίτερα την εντυπωσίασε, όπως μου είπε, ο τρόπος που παρουσίαζαν το ιστορικό τους.

Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος, γνωρίζοντας ότι υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο στη Σύρο, ζήτησε να το επισκεφθεί. Για άλλη μια φορά απέδειξε ότι ήταν λάτρης του παρελθόντος. Περπατώντας στην πλατεία μαζί με τους ανθρώπους που τον συνόδευαν, δεχόταν θερμή υποδοχή από όσους τον συναντούσαν και εκείνος σταματούσε και τους χαιρετούσε με χειραψίες. Ο ενθουσιασμός των κατοίκων που τον συνάντησαν ήταν μεγάλος.

Σε όλη αυτή την πορεία, από το Δημαρχείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο είχαμε μια συζήτηση με την κ. Μενδώνη. Μου έκανε ερωτήσεις διάφορες και για το νησί και την ιστορία του και για τα εκθέματα που υπήρχαν στις προθήκες του Μουσείου. Με ευγένεια της είπα ότι εκείνη, βέβαια θα ξεναγούσε τον Πρόεδρο. Η κ. Μενδώνη μου απήντησε ότι η ξενάγηση ήταν δική μου.

Την στιγμή της εισόδου μας στο Μουσείο υπήρχαν επισκέπτες μέσα στο χώρο. Τους χαιρέρησε ο Πρόεδρος με ευγένεια και άρχισε να θαυμάζει τα αρχαία ευρήματα στις προθήκες. Έμεινε αρκετή ώρα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκε από τη “Βουστροφηδόν γραφή”.

Ήταν η ημέρα που γνώρισα την κ. Λίνα Μενδώνη, γραμματέα τότε του υπουργείου Πολιτισμού, μια ευγενέστατη κυρία, χαμογελαστή με άριστες γνώσεις και για την αρχαία και για την νέα Ελλάδα.

Υπουργός πολιτισμού σήμερα

Το σημερινό όραμα της κ. Μενδώνη, όπως είπε είναι: “Ο πολιτισμός πρέπει να διατρέχει την καθημερινότητα μας. Αυτό με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Από κει και πέρα, η εξωστρέφεια, το να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό, αλλά πρέπει και να κατανοήσουμε τον πολιτισμό εκείνων που πλέον ζουν στην Ελλάδα... Να μπορέσουμε να ενισχύσουμε όσο γίνεται την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις συνδυάσουμε με τη σύγχρονη δημιουργία, κάτι που ήδη γίνεται. Κάποια στιγμή είχα πει ότι ο πολιτισμός είναι και οικονομία. Και αυτό είχε θεωρηθεί ασεβές για τον πολιτισμό.

Εξακολουθώ να το πιστεύω....”

*Οψιανός: μαύρη πέτρα της Μήλου. Το ξυράφι του αρχαίου Κυκλαδίτη

*Βουστροφηθόν: γραφή αρχαίας επιγραφής κατά τον τρόπο που κινούνται τα βόδια στο όργωμα, αριστερά - δεξιά

Ετικέτες: