Της Μαρίας Ρώτα

Η Αρχαία Ελλάδα τιμήθηκε (πριν 500 χρόνια) από τον σπουδαίο ζωγράφο Ραφαήλ Σάντι

  • Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2020 - 06:22
Γενική άποψη της Αίθουσας της Υπογραφής στο Βατικανό. Δεξιά διακρίνεται η περίφημη "Σχολή των Αθηνών" (1509-1511) και αριστερά "Ο Παρνασσός" (1515)

Ήταν ένας ιδιαίτερος Ιταλός ζωγράφος, από τους σπουδαιότερους της Αναγέννησης. Γεννήθηκε το 1483 και έφυγε από τη ζωή το 1520. Ήταν ένας εκ των τριών κορυφαίων της εποχής, που ήταν αξεπέραστοι δημιουργοί συνθέσεων και έως σήμερα θαυμάζονται για τα υπέροχα έργα τους. Οι Ιταλοί θαυμάζοντας τα σπουδαία έργα τους, είχαν ονομάσει... “αγία τριάδα”! Τους τρεις θαυμάσιους ζωγράφους της εποχής.

Μαζί με τον Ραφαήλ, (που έχει την τιμητική του σε μια σειρά εκθέσεων, καθώς εφέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατό του), εκείνη την εποχή της ώριμης Αναγέννησης, μαζί του ήταν και οι άλλοι δύο, διάσημοι έως σήμερα ζωγράφοι. Ο Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564) και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519).

Ανάμεσα σ' αυτούς τους τρεις άριστους ζωγράφους, ο Ραφαήλ, εκτός από ζωγράφος, ήταν και αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και ποιητής και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ήταν πιο παραγωγικός από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, καθώς δούλευε ασταμάτητα και παρουσίαζε πολλά συγκλονιστικά έργα.

Τον έχουν ξεχωρίσει οι ειδικοί για τα υπέροχα πορτρέτα των Κυριών καλής κοινωνίας της Φλωρεντίας και της Ρώμης, ζωγραφισμένα, (όπως είπαν οι ειδικοί) “... με μια κρυστάλλινη καθαρότητα και ένα γλυκό, διάφανο φως”. Και θα είναι για πάντα ο αξεπέραστος δημιουργός συνθέσεων με Μαντόνες που κρατούν αγκαλιά από ένα Θείο Βρέφος. Είναι πανέμορφες και λαμπερές φιγούρες και αισθάνεσαι ότι ακτινοβολούν ανθρώπινη ζεστασιά και ηρεμία.

Πρίγκιπας ανάμεσα στους ζωγράφους”

Έτσι χαρακτήρισε τον Ραφαήλ ο βιογράφος των καλλιτεχνών της Αναγέννησης Τζόρτζο Βαζάρι. Είχε ενθουσιαστεί από την ομορφιά που αποπνέουν τα έργα του... και συνεχίζουν να θαυμάζονται έως σήμερα. Ο πατέρας του Ραφαήλ ο Τζιοβάνι Σάντι, ήταν ζωγράφος της βασιλικής Αυλής, αν και όχι από τους σπουδαίους ταλαντούχους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των ειδικών. Από πολύ μικρός ο Ραφαήλ μαθήτευσε πλάι στον πατέρα του και πολύ σύντομα ήρθε σε επαφή με κορυφαίους δημιουργούς της Αναγέννησης, (Μαντένια, Π. Φραντσέσκα. Ουρμπίνο κ.α.) οι οποίοι θαυμάζοντας την άριστη εργασία του, τον βοήθησαν και έφθασε να γίνει ο άριστος ζωγράφος.

Στην ηλικία των 11 χρόνων ο Ραφαήλ είχε μείνει ορφανός και από μητέρα και από πατέρα. Τότε άρχισε να εργάζεται με τη βοήθεια σπουδαίων Ιταλών ζωγράφων. Ιδιαίτερα τον μαθήτευσε ο Περουτσίνο και έγινε αργότερα ο σπουδαίος βοηθός του, αλλά και δημιουργός σημαντικών έργων όπως: “Η Παναγία με το Θείο Βρέφος”, “Γυναίκα με βέλο”, το πορτρέτο του “Πάπα Ιουλίου Β'” κ.α. Στα τέλη του 1508, ήταν 25 χρονών ο Ραφαήλ θαυμάστηκε για τα υπέροχα έργα του και θεωρήθηκε ο καλλίτερος και ιδανικός για να βοηθήσει στη νέα διακόσμηση των διαμερισμάτων του ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό. Έτσι, εγκατέλειψε την πόλη των Μεδίκων για να μεταβεί στη Ρώμη έπειτα από πρόσκληση του Πάπα Ιουλίου Β', που ήταν θαυμαστής και προστάτης των Καλών Τεχνών.

Η αρχαία Ελλάδα τιμά με διακόσμηση τις αίθουσες του Βατικανού

Ως σπουδαίος, εκτός από ζωγράφος και αρχαιολόγος ο Ραφαήλ διακόσμησε με μια μεγάλη τοιχογραφία την “Αίθουσα Υπογραφής” στο Βατικανό, όπου παρέστησε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στο κέντρο, να συζητούν μεταξύ τους εξερχόμενοι της “Σχολής των Αθηνών” στο Αποστολικό Παλάτι (1509-1511), με διάφορους άλλους φιλοσόφους που συζητούν ή σκέφτονται για την Φιλοσοφία και την ποίηση που δέχθηκαν λίγο πριν. Συζητούν ακόμη για τον θεό Απόλλωνα, τον Σολομώντα και τις δραστηριότητες αρχαίων Ελλήνων. Ο Πάπας εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, ώστε θέλησε να του αναθέσει και τους τέσσερις μεγάλους τοίχους της ίδιας αίθουσας, καθώς και άλλες τρεις αίθουσες όπου τιμήθηκε η αρχαία Ελλάδα με γλυπτά και με ζωγραφικούς πίνακες.

Ο Ραφαήλ έφυγε από τη ζωή μόλις 37 χρονών το 1520 και ενταφιάστηκε σ' ένα μνημείο σπουδαίας τέχνης. Τιμώντας τα 500 χρόνια από το θάνατό του, πάμπολα έργα του θα εκτεθούν, όχι μόνο στην Ιταλία (Ρώμη, Φλωρεντία κ.α.), αλλά και στο Λονδίνο, στην Ουάσιγκτον και σε άλλες χώρες. Τα έργα του είναι πολλά και τιμούν πολλά Μουσεία του Κόσμου.

Υ.Γ. Έγραψα αυτό το άρθρο τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου, που τίμησε με τα έργα του την αρχαία Ελλάδα. Είναι πολλά τα αρχαία ονόματα των Ελλήνων φιλοσόφων και θεών που χρησιμοποίησε ζωγραφίζοντας πίνακες και αίθουσες στο Βατικανό. Ο θαυμάσιος αυτός καλλιτέχνης τίμησε τον πολιτισμό της χώρας μας διακοσμώντας τις με την αρχαία ιστορία της Ελλάδας. Υπάρχει ένας πίνακας που είναι του Αποστόλου Πέτρου στην Αθήνα!

Μαρία Ρώτα

Ετικέτες: