Της Μαρίας Ρώτα

“Έφηβοι ξεναγοί με γνώσεις και μεράκι”

  • Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:08
  • /   Eνημέρωση: 3 Σεπ. 2020 - 7:40
"Εσύ Παναγιώτα θα με ξεναγήσεις;" "Μάλιστα Μακαριότατε, τιμή μου"

Είναι το άρθρο του κειμένου της δημοσιογράφου Ιωάννας Φωτιάδη, στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” 30 Ιουλίου 2011. Η κ. Φωτιάδη ξεναγήθηκε από τους μικρούς ξεναγούς και ενθουσιασμένη από την συμπεριφορά και την γνώση των παιδιών μας, έγραψε ένα υπέροχο άρθρο στην εφημερίδα με φωτογραφίες τους. Και αναφέρει:

“Αν βρεθείτε στην Ερμούπολη της Σύρου μια Τετάρτη, η 14χρονη Χριστίνα θα σας εξηγήσει πως ο μύθος με το κέρας της Αμάλθειας συνδυάζεται με το έμβλημα της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Αν φθάσετε την Πέμπτη, τη σκυτάλη της ξενάγησης αναλαμβάνει η 15χρονη Μιράντα, που θα σας οδηγήσει μπροστά στους επιβλητικούς πίνακες των βασιλέων, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, που έχει εμπειρία τριών ετών στην ξενάγηση.

Μεγάλη επιτυχία

Η Χριστίνα, η Μιράντα και άλλοι εννέα συνομήλικοί τους αποτελούν τους “εθελοντές ξεναγούς” της Σύρου, έναν θεσμό που ξεκίνησε το 2003 και έχει αφήσει εποχή! Ο πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο αείμνηστος Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, είχε αποστείλει σε έναν νεαρό ξεναγό, μαθητή του Γυμνασίου, δώρο τον “Δον Κιχώτη” ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ξενάγηση στα Ισπανικά, που έγινε στον Πρέσβη της Ισπανίας που επισκέφθηκε τη Σύρο, μαζί με την σύζυγό του.

Οι ευχαριστήριες επιστολές από επώνυμους επισκέπτες, αλλά και πλήθος μηνυμάτων που γράφονται στο βιβλίο επισκεπτών, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το μεράκι των μικρών ξεναγών κερδίζει τις καρδιές όσων ανθρώπων θέλουν να γνωρίσουν τη Σύρο. Όποιος γνωρίζει τη μακρά παράδοση του εθελοντισμού στο κυκλαδίτικο νησί, δεν εκπλήσσεται με την επιτυχία του εν λόγω προγράμματος. Οι μαθητές που πρώτα έχουν παρακολουθήσει στην εκπαίδευση στο “Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης”, ξεκινούν τις ξεναγήσεις στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και συνεχίζουν μέχρι τις τάξεις του Γυμνασίου. Οι νεαροί Συριανοί ξεναγούν Έλληνες και ξένους επισκέπτες (στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά και ένας νέος... γνώριζε ισπανικά), στο πανέμορφο δημαρχείο της πόλης, δημιούργημα του Ερνέστου Τσίλερ τον 19ο αιώνα, στο θέατρο “Απόλλων” που θεωρείται πιστό αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου και φυσικά στο ίδιο το μουσείο, που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της Πόλης. “Κατόπιν σχετικής συνεννόησης, τα παιδιά μπορούν να ξεναγήσουν στον Ναό του Αγίου Νικολάου, της Μεταμόρφωσης, αλλά και στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο, παρουσία πάντοτε ενός ενηλίκου”, εξηγεί η κ. Μ.Ρ., ιδρύτρια του μουσείου... Στον υπέροχο χώρο του Μουσείου περνούν δημιουργικά τα σαββατιάτικα πρωινά πολλοί μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, που μαθαίνουν τον αρχαίο κυκλαδικό πολιτισμό, μαθαίνουν την ιστορία του νησιού τους, αλλά και την ελληνική μυθολογία, ακόμα και μέσα από το κουκλοθέατρο...

Η κ. Αλίκη Λεονταρίτη, που ασχολείται με την υλοποίηση του προγράμματος ως υπεύθυνη του γραφείου επικοινωνίας του Δήμου, μας ενημερώνει ότι “πολλοί νέοι, που υπήρξαν εθελοντές ξεναγοί και τώρα είναι φοιτητές, απασχολούνται στον τουριστικό τομέα, συνήθως συνοδεύουν πούλμαν ξένων επισκεπτών”. Τα οφέλη, ωστόσο, από την πρωτόγνωρη αυτή δραστηριότητα, την οποίαν υποστηρίζουν ένθερμα και οι γονείς, είναι πολλαπλά... Διηγείται η μικρή ξεναγός Μιράντα: “ένας αντιναύαρχος, μετά την ξενάγηση, για να μας ευχαριστήσει, μας ξενάγησε στο πλοίο του όλους μας και μας προσέφερε ωραία δώρα”.

Ο “αείμνηστος” Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφθηκε τη Σύρο στις 4 Μαΐου 2000

Έφθασε με ελικόπτερο προσκεκλημένος γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας. Έφθασε το πρωί μαζί με 4 βοηθούς του ιερείς και με την διευθύντρια του γραφείου του Έφη Μητώση, πρώην νομάρχη Κυκλάδων. Ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτησε εγκάρδια όλους τους παρευρισκομένους που τον υποδέχθηκαν στο ελικοδρόμιο του σπιτιού της οικογένειας Βάτη και επισκέφθηκε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου προσκύνησε και παρέμεινε ένα διάστημα στο Ναό.

Στην εκκλησία τον περίμενε ο φιλέλληνας Νορβηγός εφοπλιστής Πίτερ Σούντ, στον οποίο διάβασε ευχές προσωπικά. Στην συνέχεια αντάλλαξαν δώρα και με τους άλλους επισκέπτες που ήταν κοντά τους. Ο Νορβηγός χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο μια χρυσή γαλέρα της εποχής των Βίκινγκς και εκείνος έλαβε ένα ασημένιο δίσκο με το έμβλημα της Αρχιεπισκοπής. Μετά την συνάντηση των αξιόλογων ανθρώπων που υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιερείς που τον συνόδευαν, χρειάστηκε να κατέβουν στην Ερμούπολη. Ο Χριστόδουλος ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος που επισκέφθηκε τη Σύρο. Κοντά του ήταν ο Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πολυκανδριώτης... που σήμερα, πολλά νησιά των Κυκλάδων, έχουν την τύχη να είναι ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β', ένας άριστος χριστιανός!

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε λίγη ώρα θα είναι στην Ερμούπολη, γέμισαν οι δρόμοι από πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να τον δουν, να τον γνωρίσουν, να του μιλήσουν, να τον αγγίξουν. Και όπως γράφει ο δημοσιογράφος Ν. Φρονιμόπουλος: “Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μου είπε ένας ντόπιος ταξιτζής: “Εγώ είμαι καθολικός και όλη η οικογένειά μου, αλλά σεβόμαστε και τον ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο”.

Οι μικροί “ξεναγοί” του Μουσείου

Τα παιδιά μας ήταν έτοιμα να συναντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο. Τον υποδέχθηκαν με αγάπη και σεβασμό! Τον κάλεσαν στο Μουσείο (αντιγράφων), τον ξενάγησαν και μίλησαν αρκετή ώρα μαζί του. Ήταν μοναδική εμπειρία να υποδεχθούν έναν Αρχιεπίσκοπο στο νησί μας και στο Μουσείο. Και τα παιδιά ήταν... η Παναγιώτα, η Ελένη, η Μυρσίνη, ο Ιάσων, ο Κωνσταντίνος, ο Αντώνης, ο Παναγιώτης, η Φιλιώ, η Άννα...

Και ο Αρχιεπίσκοπος έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων:

“Συγχαρητήρια στα παιδιά που μελετούν τα εκθέματα του Μουσείου Πρωτοκυκλαδικής Τέχνης. Και ευχές στο ζεύγος Ιωάννη Βάτη που το συντηρεί. Με τέτοια συνειδητοποιημένη γνώση της Ιστορίας κανένας κίνδυνος αφελληνισμού δεν υπάρχει”.

Με την πατρική μου αγάπη

Ο Αθηνών Χριστόδουλος

4 Μαΐου 2000

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα