Κατά πλειοψηφία η έγκριση του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ για το 2016 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Αυλαία” συνεδριάσεων με αποχώρηση συμβούλου

Σοβαρές παρατηρήσεις για τη διαχείριση της ανακύκλωσης προκάλεσαν άστοχα σχόλια του προέδρου του Φορέα που οδήγησαν τον Π. Χρυσαφίδη να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή για την “πτωτική πορεία της ανακύκλωσης” και την “απουσία σχεδιασμού όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων επ΄ ωφελεία των δημοτών” άσκησαν μέλη της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μάρκο Πρίντεζη να διακόπτει με σχόλιά του, την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος και αποχώρησε εκτός αιθούσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η “αυλαία” των συνεδριάσεων του δημοτικού οργάνου έκλεισε για το 2015 σε φορτισμένο κλίμα, με τον κ. Χρυσαφίδη να στηλιτεύει δια της στάσης του, την πάγια τακτική του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, ο οποίος επανειλημμένως προχωρά σε άσκοπο σχολιασμό κατά τη διάρκεια τοποθετήσεων συναδέλφων του που ανήκουν στις παρατάξεις της μειοψηφίας, προκαλώντας συχνά την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ για το έτος 2016, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η ενόχληση των αιρετών διατυπώθηκε εκ νέου προς το προεδρείο, με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ωστόσο, να μην επιδεικνύει αυστηρή στάση προς τον κ. Πρίντεζη, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η επαναφορά του συμβούλου της πλειοψηφίας στην “τάξη”.

Πέραν του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων κι εν γένει της ανακύκλωσης, αξίζει να σημειωθεί πως, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, να διαφυλάξει τα νησιά που διαθέτουν ΧΥΤΑ από την περαιτέρω επιβάρυνσή τους με απορρίμματα γειτονικών νησιών.

“Παραλάβαμε άθλια κατάσταση”

Αν και η θέση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ είχε φιλοξενηθεί σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, ο ίδιος, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του 2015, παρουσίασε επιγραμματικά το σύνολο των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στον ΧΥΤΑ και τον εξοπλισμό του. Ανάμεσα σε άλλα, ο Μάρκος Πρίντεζης ανέφερε πως, “έγιναν μία σειρά από σοβαρές εργασίες επισκευών σε μηχανήματα και εξοπλισμό του ΧΥΤΑ” ενώ πρόσθεσε πως, υλοποιήθηκαν και μικρά έργα “για την καλύτερη ασφάλεια των οδηγών και των υπαλλήλων που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ”. Ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ξανά πως, η Δημοτική Αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη θητεία “μία άθλια κατάσταση” όσον αφορά στις υποχρεώσεις του Φορέα και την κατάσταση του ΧΥΤΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της πρώτης χρονιάς της νέας δημοτικής θητείας, τονίζοντας πως, για το 2016 απομένουν “προς συντήρηση δύο δεξαμενές του βιολογικού καθαρισμού” και προς αποκατάσταση μία γεφυροπλάστιγγα. Εν αναμονή δε, της λειτουργίας του ΣΜΑΥ – ΚΔΑΥ, ο κ. Πρίντεζης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία της ανακύκλωσης, εστιάζοντας μάλιστα μόνον στο ποσοστό των υπολειμμάτων της διαδικασίας ανακύκλωσης, το οποίο δεν ξεπερνά το 15% φέτος, όταν - όπως πρόσθεσε - το 2013 έφθανε το 25%. “Παρ' όλη τη μείωση των εσόδων στον Φορέα κατά 80.000 ευρώ, με οικονομία και προγραμματισμό θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτά που υπολείπονται, για να τελειώσουμε με την πλήρη λειτουργία του ΧΥΤΑ” δήλωσε μεταξύ άλλων, λέγοντας πως, “Ο Στόχος για το 2016 είναι η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών” με σκοπό την περαιτέρω ενεργοποίησή τους στο πεδίο της ανακύκλωσης.

Προτού κλείσει την τοποθέτησή του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ονομαστικά υπαλλήλους και προσωπικό υπηρεσιών με το οποίο συνεργάζεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει τα “ηνία του ΦΟΔΣΑ, αλλά και το μέλος του ΔΣ από τη μείζονα αντιπολίτευση, Μιχάλη Ζουλουφό για την αγαστή συνεργασία. Καταλήγοντας στην εισήγησή του και αναφερόμενος σε ορισμένα ποσά του προϋπολογισμού, κληθείς να διευκρινίσει πώς ερμηνεύεται το ποσό των 75.000 ευρώ που περιλαμβάνεται στη λίστα για τον ΧΥΤΑ, απάντησε γενικόλογα πως σχετίζεται με την λειτουργία του.

Αποχώρηση και στοιχεία που ενόχλησαν...

Στον αντίποδα με τις γενικές αναφορές, ο κ. Χρυσαφίδης προτού αποχωρήσει από την αίθουσα συνεδριάσεων εξαιτίας της στάσης του κ. Πρίντεζη, προχωρώντας στην τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε αρχικά πως, “Όλες τις φορές αντιμετωπίσαμε με καλή διάθεση τον ΦΟΔΣΑ και τη λειτουργία του. Ψηφίσαμε προϋπολογισμούς, τις αναμορφώσεις, έχοντας την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, απολογιστικά για το 2015 “βλέπουμε να φέρνετε έναν διεκπεραιωτικό προϋπολογισμό” με αφορμή το περιεχόμενο του οποίου συμπλήρωσε πως, “προβληματιζόμαστε για το αν υπάρχει όραμα και στόχος” καθώς, “είναι ένας προϋπολογισμός που έρχεται να επιβαρύνει τους πολίτες με πρόσθετα δημοτικά τέλη”.

Αναλύοντας περισσότερο τη θέση του, σημείωσε χαρακτηριστικά πως, “Πιστεύω ότι συνεχίζετε να δαπανάτε χρήματα των δημοτών για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, συνεχίζετε να φορτώνετε τους δημότες με αυξημένα δημοτικά τέλη, αντί να δημιουργήσετε, όπως ελπίζαμε και όπως προείπα, τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση των προϊόντων της ανακύκλωσης και της δημιουργίας όρων που θα ελαφρύνουν τους δημότες από τα βάρη”. Επεσήμανε δε, πως, “Δε θα κουραστούμε να λέμε ότι τα προϊόντα της ανακύκλωσης είναι προϊόντα, παράγονται από τους δημότες και όπως όλα τα προϊόντα δημιουργούν έσοδα, είτε θέσεις εργασίας ή και τα δύο μαζί”.

Εστιάζοντας στο επίμαχο θέμα της ανακύκλωσης και υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες και της νυν Δημοτικής Αρχής αλλά και την κριτική της προς την π. Δημοτική Αρχή, ο κ. Χρυσαφίδης σημείωσε πως, “Στον τομέα της ανακύκλωσης βλέπουμε ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα πρόσοδο φέτος, παρά μόνον έξοδα και μάλιστα πολλά. Δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα σε επίπεδο ανακύκλωσης, ούτε καν η αξιοποίηση του νερού του βιολογικού. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η ανακύκλωση ξεκίνησε με εξαιρετικές προοπτικές το 2010” σχολίασε παρακάτω, αναφέροντας πως, “κάποτε άγγιζε το 45% του συνόλου των απορριμμάτων, ενώ σήμερα μετά βίας το 12%”. Βάσει αυτών μάλιστα, υποστήριξε πως, “δεν μπορεί να καμαρώνει η Δημοτική Αρχή για το περιορισμένο ποσοστό των υπολειμμάτων, καθώς μία σωστή διαχείριση ανακύκλωσης, δεν θα δημιουργούσε υπολείμματα”. Με τον κ. Πρίντεζη να σχολιάζει εκτός μικροφώνου και να διακόπτει τα λεγόμενα του συναδέλφου του, ο κ. Χρυσαφίδης σταματώντας την τοποθέτησή του, δήλωσε πως, “Διαμαρτύρομαι με τη σιωπή μου. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω” αποχωρώντας από τη θέση του και παραμένοντας στον προθάλαμο της αίθουσας μέχρι και την ολοκλήρωση του θέματος.

Την κριτική της παράταξης συνέχισε ο Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή, συμπλήρωσε πως, “δεν υπάρχει η πολιτική από την πλευρά σας που θα ανακουφίσει τους δημότες στο ζήτημα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ και των ανακυκλώσιμων υλικών” κάνοντας λόγο για “σχεδιασμό επί χάρτου” που δεν περιλαμβάνει βασικά ζητήματα όπως ενδεικτικά ανέφερε “την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να γίνει ανταγωνιστική αυτή η υπηρεσία για να πιάσει τόπο και να πάρουμε τα έσοδα, τα οποία είναι απαραίτητα για να δώσουμε τα κίνητρα στους πολίτες”. Καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό για το 2016 υπογράμμισε πως, “Δεν σας έχουμε ορίσει διαχειριστές. Βρείτε τρόπους κι εφαρμόστε πολιτικές τέτοιες επ΄ ωφελεία των δημοτών, καθώς αυτές οι υπηρεσίες προσεχώς θα ιδιωτικοποιηθούν αφού προηγουμένως έχει πληρώσει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός όλα τα απαραίτητα μηχανήματα. Θα έρθει ο χ ή ψ ιδιώτης και θα πάρει τις υπηρεσίες”. Κατέληξε μάλιστα, επαναλαμβάνοντας πως απαιτείται “ορθολογική διαχείριση και πολιτική επ' ωφελεία των δημοτών”.

“Επιτυχία μίας διοίκησης είναι να εμπνεύσει τη συμμετοχή των δημοτών”

Αν και διατήρησε ήπιους τόνους στην πρωτολογία του ο Μιχάλης Ζουλουφός εκπροσωπώντας την παράταξή του, λόγω απουσίας του επικεφαλής, Ανδρέα Γιαλόγλου, ωστόσο στη δευτερολογία του, ο ίδιος εστιάζοντας σε στοιχεία που αποδεικνύουν την φθίνουσα πορεία της ανακύκλωσης, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αποδείξει πώς μέσω δράσεων, μπορεί να ανατρέψει αυτά τα στοιχεία και να διαγράψει θετική πορεία. “Ο Συριανός δημότης κάνει πολύ καλή ανακύκλωση” δήλωσε βάσει επίσημων ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί και αφορούν στο νησί της Σύρου, προσθέτοντας πως, “Το υλικό που φθάνει στο δίκτυο των κάδων ανακύκλωσης είναι πολύ καλό. Από εκεί και πέρα, μέχρι πολύ πρόσφατα και είναι δημόσιες πληροφορίες, υπήρχε δυνατότητα αξιολόγησης και αξιοποίησης ακόμη και των ποσοτήτων ανακύκλωσης. Συνεπώς για πολλά χρόνια η Σύρος λόγω της τεχνολογικής διάθεσης δεν είχε υπόλειμμα. Εξαιτίας των νομοθετικών αλλαγών, αναγκαστικά υπάρχουν οι ποσότητες ανακύκλωσης που δεν μπορούν να διατεθούν πουθενά”.

Ωστόσο, αυτό το δεδομένο σύμφωνα με όσα υποστήριξε “είναι μία πρόκληση κ. Πρίντεζη” ώστε τη νέα χρονιά “μέσω των διαδικασιών ενημέρωσης και δημοσιότητας να κάτσουμε σε μεγάλα τραπέζια, να συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με τον κόσμο και να διευκρινιστούν όλα αυτά”. Δεδομένου ότι πέραν των δύο βραβείων που έχουν λάβει οι Συριανοί από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την επιτυχία τους στην ανακύκλωση, και καθώς, “δεν δίνονται χρήματα στους δημότες”, ο κ. Ζουλουφός εξήγησε ακολούθως, πως, “Οι δομές τις οποίες υπηρετούμε πρέπει να γίνουν πιο διεκδικητικές απέναντι στο αθηνοκεντρικό κράτος για να δώσουν χρήματα των δημοτών μας προς τα πίσω”.

Επικεντρώνοντας παρακάτω στα στοιχεία συμπλήρωσε πως, “Το 2010 αν κρατήσουμε τα ποσοστά που ανέφερε η παράταξη του κ. Χρυσαφίδη υπήρξαν 4.5000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών ενώ για φέτος η προσμονή είναι ότι θα κλείσει η χρονιά με 1.200 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. Η πτώση είναι 375% σε αυτά τα πέντε χρόνια. Το πλήθος παραγόντων που συντελούν σε αυτήν την πτώση αφορά μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι λόγω κρίσης το κάθε νοικοκυριό δεν παράγει τα ίδια απορρίμματα”, ωστόσο, όπως επεσήμανε, “Καμία Δημοτική Αρχή αν δεν βγει επικοινωνιακά στον κόσμο και δημιουργικά να πείσει τα παιδιά στα σχολεία, τους Συλλόγους, τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, δεν πρόκειται να δει αυτά τα νούμερα να αυξάνονται”.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, “Εκεί κρίνεται μία διοίκηση κι εκεί θα κριθείτε κ. Πρίντεζη και κ. Δήμαρχε, στο αν θα εμπνεύσετε τον δημότη να συμμετέχει, όπως συμμετείχε ενεργά το 2010, σε άλλες οικονομικές συνθήκες”.

Κόκκινη γραμμή για τη Σύρο η μη “φιλοξενία” ξένων απορριμμάτων

Κατόπιν της κατά πλειοψηφία έγκρισης του προϋπολογισμού, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ενημέρωσε αναλυτικά για τη συνάντηση που συμμετείχε ο ίδιος από κοινού με τον κ. Ζουλουφό στο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσία και του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου προ ημερών για το θέμα της εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων.

Μεταξύ άλλων, ο Μάριος Βουτσίνος ανέφερε τα παρακάτω, “Σαν Δήμος θα πρέπει να χαιρετήσουμε τη στροφή 180 μοιρών των υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την σκέψη και την ιδέα που είχαν θέσει στις αρχές του 2015 για μεταφορά απορριμμάτων από νησί σε νησί. Δηλαδή νησιά όπως εμείς που διαθέτουν ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ ή άλλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων να φορτωνόμαστε και τα απορρίμματα νησιών που δεν έχουν υποδομές και ακόμη πετούν τα σκουπίδια παράνομα σε χωματερές”. Όπως κατηγορηματικά πρόσθεσε, “Αυτή η σκέψη δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, κ. Καπετάνιου αποκλείστηκε παντελώς, ρητά και κατηγορηματικά. Δεν πρόκειται να γίνει. Είναι μία λύση που μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε και φυσικά χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών το αντιλήφθηκε. Ούτως ή άλλως, για εμάς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία ήταν κόκκινη γραμμή κάτι τέτοιο, διότι διαθέτουμε έναν ΧΥΤΑ με συγκεκριμένες δυνατότητες και δυναμικότητα. Δημιουργήθηκε για να υποδέχεται τα απορρίμματα της Σύρου και μόνο κι όχι άλλων νησιών”. Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, πρόσθεσε δε, πως, “Πιστεύω ότι με το νέο ΕΣΠΑ θα προγραμματίσουμε και καινούργια έργα για να κάνουμε ακόμη πιο σίγουρη την επεξεργασία των απορριμμάτων”.

Προχωρώντας ωστόσο και στην ενημέρωση του σώματος για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων για το νησί της Σύρου, αφού πρωτίστως ανέφερε πως, το χρονικό περιθώριο στους Δήμους δίνεται έως και τον Μάρτιο, σημείωσε τέλος πως, “Το τοπικό σχέδιό μας είναι υπό εκπόνηση. Ανατέθηκε σε εταιρεία που εξειδικεύεται σε τέτοιες δουλειές κι αισιοδοξούμε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα το έχουμε, να το συζητήσουμε, να το ψηφίσουμε για να το υποβάλουμε εγκαίρως. Άρα, πιστεύω ότι θα είμαστε εμπρόθεσμοι. Είναι ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται σε αυτά που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, η ελληνική νομοθεσία και όσα μας έχουν ζητήσει για την εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων και αισιοδοξούμε ότι και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να κινούμαστε θετικά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων”.