Στηρίζω το συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”

  • Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2014 - 06:10

Σε στιγμές έντονης κρίσεως, όπως η βαθειά οικονομική ύφεση την οποία βιώνουμε στην χώρα μας, αλλά και στον αγαπημένο μας τόπο την Σύρο, μια υγιής κοινωνία ενεργοποιεί αυτόματα τα αντανακλαστικά επιβιώσεως .

Σ’ αυτή την δύσκολη φάση, την κρίσιμη χρονική στιγμή, σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον με φανερά τα στοιχεία της αστάθειας και της εντάσεως, δεν είναι η ώρα της κριτικής και της αποποιήσεως των ευθυνών. Είναι η ώρα της ειλικρινούς αυτοκριτικής απ’ όλα ανεξαιρέτως τα κύτταρα της κοινωνίας.

Η δική μας γενιά φέρει ακέραια την ευθύνη για την παρούσα κατάσταση, όπως και για τις φρούδες ελπίδες για πρόοδο, ανάπτυξη και τις χαμένες ευκαιρίες. Είναι η δική μας γενιά που σπούδασε στο εξωτερικό, έζησε και εβίωσε προηγμένες κοινωνίες, μα τίποτα θετικό δεν μετέφερε σ’ αυτόν τον τόπο. Εμείς κτίσαμε πάνω στην άμμο με σαθρά υλικά και με απόλυτο στρουθοκαμηλισμό πιστέψαμε, αν και γνήσιοι Κυκλαδίτες, ότι δεν υπάρχει βοριάς, δεν υπάρχουν φυσικά φαινόμενα. Και προβληματιζόμαστε τώρα και εξακολουθούμε σχολιάζουμε άβουλοι για την ύφεση, τον υψηλό δείκτη ανεργίας, την φτώχεια και την ανέχεια. Εστιάζουμε στα προβλήματα χωρίς συγκεκριμένες και βιώσιμες λύσεις, χωρίς εξωστρέφεια και φαντασία.

Έχουμε όμως ηθική υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές, παραμερίζοντας τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις, να σταθούμε δίπλα τους και με ειλικρινή μετάνοια ως απλοί χριστιανοί, να βοηθήσουμε να ξαναβρούν τις αξίες, την αξιοπρέπεια, τα οράματα, την πίστη στις ικανότητές τους και να τους παρακινήσουμε να ενεργοποιήσουν δημιουργικά την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους.

Ας πάμε όλοι μαζί στα Λαζαρέτα και να κοιτάξουμε με σεβασμό το μεγαλείο της Άνω Σύρου και της Ερμουπόλεως. Πότε έγιναν αυτά; Πως έγιναν και από ποιους; Ποιο κράτος ήταν αρωγός; Ποιά ΕΣΠΑ υπήρχαν και ποιά Κοινοτικά κονδύλια; Ποιο πακέτο Ντελόρ και ποιο πλαίσιο στηρίξεως έλαβαν; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Ήταν απλά η δημιουργικότητα των προσφύγων την οποία αγκάλιασαν οι γηγενείς, η ανάγκη για επιβίωση, η αγάπη για τον τόπο και η ειλικρινής διάθεση για πρόοδο. Όταν άλλαξαν οι συνθήκες της οικονομίας και της αγοράς τα ενεργά κύτταρα απεχώρησαν και ήρθε η μιζέρια. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία αυτή την φορά.

Στο πλαίσιο αυτό και για όλα όσα ανέπτυξα ανωτέρω, στηρίζω και στρατεύομαι στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές με τον νέο συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε», πιστεύοντας στις ικανότητες και την αστείρευτη δημιουργικότητα του Έλληνα, έτσι ώστε με οργανωμένη και συνεχή προσπάθεια, με συγκεκριμένους στόχους και έργα να προλάβουμε να δούμε και εμείς την Σύρο που πραγματικά ονειρευόμαστε και επί τέλους πράγματι αξίζουμε.

Με τιμή

Νικόλαος Κοσμά Ρούσσος

Γενικός Διευθυντής

ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

(Εταιρία του Ομίλου Alpha Bank - Ιδιοκτήτρια Hilton Αθηνών)