Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου 2016 / Genius Loci

Μουσικοί πειραματισμοί στην Απάνω Μεριά

  • Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2016 - 06:11

Μετά την ολοκλήρωση του φετινού διεθνούς Sound/Word Residency, και σε συνέχεια της περυσινής συναυλίας του συνθέτη και αυτοσχεδιαστή Michael Pisaro στην Παναγία του Καρμήλου στην Άνω Σύρο, οι Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου εγκαινιάζουν μια νέα σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο Genius Loci.

H πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 20:00 στο Ιερό Προσκύνημα των Αγ. Αναργύρων στην Απάνω Μεριά. Οι ηλεκτροακουστικοί συνθέτες Πάνος Αλεξιάδης και Γιάννης Κοτσώνης θα παρουσιάσουν μια ηλεκτρονική ηχητική δράση συνολικής διάρκειας μίας ώρας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η σειρά Genius Loci εξερευνά τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα χώρων και τοπίων της Σύρου, μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις (συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις κ.α.). Γνώριμα και άγνωστα σημεία του νησιού «αντηχούν» με πρωτότυπους ήχους, θορύβους και σιωπές από επιλεγμένους ηχητικούς καλλιτέχνες και σύγχρονους πειραματικούς μουσικούς.

Πρόκειται για μια διοργάνωση των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Σύρου.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Ηχητικός καλλιτέχνης, συνθέτης & αυτοσχεδιαστής με έδρα την Αθήνα, ο Πάνος Αλεξιάδης φτιάχνει μουσική με επιτόπιες ηχογραφήσεις, ακουστικά και ηλεκτρονικά όργανα καθώς και ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο modular synthesizer. Στις ζωντανές του εμφανίσεις οικοδομεί  ηχητικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας εντατικές ψυχοακουστικές εμπειρίες. http://soundcloud.com/alexiadis

Ο Γιάννης Κοτσώνης κινείται ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό, τις ηχητικές τέχνες και την ηλεκτροακουστική σύνθεση, δημιουργώντας μεταβαλλόμενα, σύνθετα ηχητικά συμβάντα. Η μουσική του ενσωματώνει διακριτά ηχητικά υλικά,  όπως επιτόπιες ηχογραφήσεις, ήχους από καθημερινές συσκευές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και απρόοπτα ηχητικά φαινόμενα. Έχει στο ενεργητικό του έξι σόλο δισκογραφικές κυκλοφορίες, καθώς και συμμετοχές σε πληθώρα διεθνών συνεργασιών με αυτοσχεδιαστές και ηχητικούς καλλιτέχνες. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, χορό και πολυμεσικές εγκαταστάσεις. http://soundcloud.com/manichope.

Στο επίκεντρο οι αυτοσχεδιαστικές παραδόσεις

Οι Ηχητικές Συναντήσεις είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία εντατικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων και διερευνητικών συνευρέσεων, με επίκεντρο τις αυτοσχεδιαστικές παραδόσεις, την επιτόπια σύνθεση και τις ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings). Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2012, οι ηχητικές συναντήσεις πραγματοποιούνται στην Άνω Σύρο και στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Σύρου, υπό μορφή εργαστηρίων (workshops) και προγραμμάτων φιλοξενίας επιλεγμένων καλλιτεχνών (residencies), μία εως τρεις φορές κάθε χρόνο, γύρω από τρεις βασικούς άξονες και τα σημεία σύζευξης μεταξύ αυτών: ο Αυτοσχεδιασμός, η Σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός και οι Ηχογραφήσεις πεδίου.

Υπεύθυνοι του προγράμματος και της διοργάνωσης συναντήσεων είναι η Δανάη Στεφάνου και ο Γιάννης Κοτσώνης.

Οι Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου συμπλήρωσαν φέτος το πέμπτο έτος λειτουργίας τους, προσκαλώντας θεωρητικούς και καλλιτέχνες σε κάθε στάδιο της πορείας τους, με τεκμηριωμένο ενδιαφέρον για τον ήχο και τη μουσική, να συμμετάσχουν σε ενα 10ήμερο residency στη Σύρο.

Οι συμμετέχοντες έμειναν στον ανακαινισμένο ξενώνα της Παλαιάς Μονής Ιησουιτών, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα στον ιστορικό λόφο της Άνω Σύρου. Εκεί, είχαν τον χρόνο να δουλέψουν ατομικά και μαζί, ακούγοντας, γράφοντας, ηχογραφώντας και συνεισφέροντας δημιουργικά σε επιτόπιες ή/και τοπικά εμπνευσμένες δραστηριότητες.